„Гражданино, не забравяй, че свободите са изковани с упорити борби…“

Едно безценно послание, запазено на къс хартия, достигна до нас по време на кафето до ЦУМ на 6 юли. Атанас Шарков от Инициативата го получи от Надежда Нейкова, която дойде да ни подкрепи:

BalamesovГражданино, не забравяй, че свободите са изковани с упорити борби, усилия и страдания, че те ти принадлежат, че никой не може да ти ги отнеме. Но и ти трябва да ги упражняваш, пазиш и защитаваш. Защото инак, след всяко тяхно ново ограничение или накърнение от управляващи или от нехайство от своя страна, неусетно и за самия тебе, ти ще губиш това, което не се вижда, нито се консумира, не е нито имот, нито служба, нито звание, но е всичко – съзнанието, че си свободен и пълноценен гражданин. Тогава пак ти неусетно се обръщаш в автомат, зарегистриран и номериран, извършващ и викащ само това което ти се заповядва и което ти е внушено като главно задължение и ти ставаш само поданик – проф. Баламезов /Н. Петков/

Това са думи на един виден български юрист – професорът по конституционно право Стефан Баламезов. Цитира ги Никола Петков по време на бурно заседание на VI Велико народно събрание от 27 март 1947 г.

http://www.parliament.bg/pub/StenD/2013052803595527031947_54.pdf

N_Petkov_1В запазената стенограма четем как лидерът на БЗНС и други опозиционни водачи изобличават политиката на правителството на Георги Димитров.

„Българският народ със силата на своя дух се бори героически за свобода и ще я извоюва – въпреки шмайзерите, въпреки терора, въпреки насилието.“

Същата година Никола Петков е убит от режима.

Nadejda_1Посланието за свободите е запазено от бащата на Надежда – български юрист, завършил в Сорбоната. То е обсъждано в семейството ѝ през годините на тоталитарния режим, а сега е предадено на нас. Като признание за дейността на „Инициатива „Правосъдие за всеки“, което дълбоко ни трогва и същевременно ни задължава. Такива завети за съхраняването на гражданския дух са предавани от поколение на поколение и сега ние сме част от веригата. Ще предаваме нататък идеите как да отстояваме свободите си, за да не се превърнем от граждани на държавата в поданици на една територия. Ще продължим срещите, на които очакваме също да чуем идеите на гражданите. Надяваме се те да ни донесат още вълнуващи моменти. Заповядайте!

Share on FacebookShare on Google+Print this pageShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone