За нас

Инициатива „Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет. Тя не е партийно ангажирана и представлява вижданията на широк кръг общественици.

Сред нас са силни личности, доказани професионалисти и лидери на мнение с ярък интерес към каузите в защита на обществото, независимостта и свободата му. С тази инициатива заявяваме общата си позиция: искаме дълбоката реформа в съдебната система! Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливост за обикновения човек и реална борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта. Ние знаем, че това са истинските причини, които държат България далече от развита Европа и свободния свят.

Нашата инициатива обединява усилията на всеки съмишленик, готов чрез платформата ни да окаже натиск върху всички политици. Правото вирее в независимите общества, където желанието за свобода е по-силно от желанието за власт! Присъединете се към нас! www.facebook.com/pravosadiezavseki.  Можете да се свържете с нас и на

Дейностите на инициативата са насочени изцяло в посока осъществяване на целите ни. Една от най-успешните ни прояви бе посещението по наша покана на г-жа Моника Маковей, бивш министър на правосъдието в Румъния, която на практика създаде антикорупционните институции там и им вдъхна живот. За разлика от България, в Румъния политиците масово попадат под ударите на закона. Заедно с г-жа Маковей, ние вярваме, че е въпрос единствено на воля това да се случи и тук.

През лятото на 2015 г. министърът на правосъдието г-н Христо Иванов и екипът му внесоха в НС законопроект за изменение на Конституцията на Република България, който ще позволи и последващ законопроект за изменение на Закона за съдебната власт. Предвидимо, тази инициатива не успя да събере достатъчно политическо представителство и законопроектът беше в голяма степен съкратен. За това временно създадохме и Национална Гражданска Инициатива, по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с която събираме подкрепа за идеите си за разширение на съдебната реформа във вид на подписка, която ще внесем в НС през ноември 2015 г.

Националната гражданска инициатива се учреди на 6.09.2015 г. в деня на Съединението, в гр. Пловдив с инициативен комитет в състав: Велислав Величков – председател и членове: Биляна Гяурова-Вегертседер, Гергана Върбанова, Искрен Кръстев, Деян Василев, Любомир Авджийски, Михаил Екимджиев. Чрез нея ние се обръщаме към Народното събрание на Република България с искане за конституционнни и законодателни промени, с цел постигане на независим съд и отговорна прокуратура.

За да успеем с тази инициатива, от огромно значение е броят подписи, който ще успеем да съберем, за да предизвикаме дебат в Парламента и в обществото. Ако подкрепяте идеите ни, включете се в нашата подписка до края на октомври. Локациите, на които събираме подписи, може да видите на нашата фейсбук страница.

Можете също да разпечатате нашата бланка, да съберете подписи от свои познати, приятели и роднини и да се свържете с нас, за да ни я дадете. Благодарим!

Алекс Иванов

Съдебната реформа ще ми даде още една причина да бъда в България. Тя ще допринесе за едно от нещата, които в момента липсват – доверие в институциите. Това ще е вярно само ако е автентична реформа направена в интерес на гражданите.

Александър Кирцов

Инициативата за дълбока и радикална правосъдна реформа е дърво, което засаждаме. Съумеем ли да се извоюваме условия за израстването, запазването и развитието му, ще се насладим и на плодовете.

Антон Гичев

Необходима е съдебна реформа, защото от неефективна съдебна система процъфтява най-аморалната прослойка на обществото, дърпаща развитието на всички назад!

Биляна Гяурова-Вегерстедер

(Инициативен комитет)

Нуждата от дълбока съдебна реформа в България е като нуждата от кислород. Без нея няма как да бъде разбита „матрицата“ и да се установи реално върховенство на правото в страната! Съдебната реформа не е и не трябва да бъде кауза и работа на ограничен кръг хора. Тя трябва да се превърне в кауза и работа на всеки един гражданин. Само когато всеки разбере колко е важно да имаме независим съд и отчетна прокуратура, държавата ни ще се оттласне от дъното и ще тръгне реално напред.

Богдан Мавродинов

За едно общество, моралът и етиката, би трябвало да са достатъчни правила за да функционира добре, но когато те не съществуват, а законите са само за някои, то това не е общество, а стадо.

Боряна Панчева

Необходима е съдебна реформа, защото без функционираща съдебна система няма стабилност, няма бизнес, няма инвестиции, няма средна класа.

Велислав Величков

(Инициативен комитет)

Съдебната реформа е нещото, което отлагаме от 20 години, нещото, което е прекалено важно за ежедневния ни живот и бъдещето на децата ни, за да се правим, че не забелязваме проблемите или да се предадем на страха пред тези, които гнусно употребяват съдебната система за своите скрити цели и командват така живота ни. Дали ще е корумпиран министър или продажен магистрат, дали ще е ограбил хората „назначен“ банкер, дали ще е жесток убиец на свобода или развилнял се по улиците самозабравил се депутат, досега винаги има един и същи резултат – престъпление без наказание. Сега е моментът да кажем стоп на беззаконието и избирателното правосъдие, искаме Върховенство на Закона и Правосъдие за всеки, за да има нормален живот за всеки в демократична и свободна страна, за да останат децата ни в България!

Даниела Стоянова

Правото е установена в закон свобода.

Деян Василев

(Инициативен комитет)

Докато в съседна Румъния вече има над 100 ефективно осъдени политици за корупция, у нас все още няма елементарна политическа воля за справедливост, за спазване на правила. Още по-лошо, в България има дълбоко вкоренен страх и Прокуратурата се използва като бухалка за сплашване и конформиране на длъжностните лица по всички етажи на властта. За да стигнем до издигането на магистрати с интегритет, които да могат да разследват и отсъждат по вътрешно убеждение, трябва първо да поставим правилната законова рамка и точно това целят седемте предложения за съдебна реформа. Като гражданска общност от хоризонтален тип, ние искаме и да променим обществените нагласи и ясно да показваме до каква степен корупцията като ракова клетка прояжда жизнено-важната обществена тъкан и прави всички по-бедни! Дългосрочната ни цел е да бъде наложена нулева толерантност към корупцията и правосъдие за всеки!

Димо Господинов

За мен правосъдната реформа днес е жизнено необходима, за да направи светът, в който живеем, по-справедлив и българите по-усмихнати. За мен като юрист също е много важно да имам възможност да се съревновавам с колегите си на база умения и качества, а не връзки и подкупи.

Елка Кръстева

Съдебната власт е последната надежда на обществото за справедливост. Трябва да съхраним тази надежда, длъжни сме! Неспособността на системата да въздава справедливост подрива устоите на държавността, премазва хората, погубва ни като общество, загнездва в душите ни чувството за безсилие и безнадеждност. Ако искаме да променим живота си, трябва да укрепим съдебната система, да променим правилата и, за да въздава тя справедливост- такава каквато я мечтаем всички ние, за да имаме едно по-добро утре…

Емил А. Георгиев

Реформата е важна, защото с нея ще гарантираме не само силата на институциите, но и независимостта на най-важната от тях – съда.

Емил Симеонов

Отчаяно се нуждаем от възстановяване на базисната справедливост. После ще надграждаме! Един от пътищата е Съдебната реформа!

Жоро Пенчев

Върховенството на закона е единственият възможен път към щастливо и проспериращо общество. Без него институции, икономика, солидарност, култура, уважение ще продължат да бъдат безпомощна жертва на корупция, опортюнизъм и нищета.

Жюстин Томс

Демокрацията и свободата са невъзможни без ефективна, безависима съдебна система и върховенство на закона. За съжаление те не са налични в нужната им степен днес у нас. Не губя надежда в здравия разум на хората! Защото знам, че заслужаваме да живеем по-добре.

Ивет Добромирова

Правосъдието и справедливостта е смисъла на всичко. Ще сме успели в каузата си, когато достигнем там, където като погледнат назад всички граждани ще оценят как несправедливостта и липсата на правосъдие са управлявали живота им. Защото в момента е така.

Искрен Кръстев

(Инициативен комитет)

„Несправедливост някъде е риск за справедливостта навсякъде“. В съвременна правова държава, законите следва да бъдат прилагани еднакво за всички. Обществото ни има нужда от добри примери, дръзки постъпки, връщане на изтръгнатия морал и не стъпка, а серия от крачки в правилната посока. Време е за „Правосъдие за всеки“ и ефективна правосъдна реформа, защото българските граждани я заслужават и смело заявяват това!

Катерина Кондакчиева

Съдебната реформа е гаранция за утвърждаване върховенството на закона и правото на всеки български гражданин на независимо и справедливо правосъдие!

Кирил Чуканов

Действителната съдебна реформа е жизнен български интерес. Който я саботира и/или се опитва да я мимикрира, подменя волята на българските граждани за европейска правова държава.

Люба Батембергска

В правовата държава всеки спор и коригирането на всяко закононарушение опира до съда и прокуратурата. Искам да остана в България, ако тя престане да бъде държава на опорни точки, беззнаказаност и наглост. Първата крачка е да има законосъобразност. За това обаче трябва да променим съдебната система.

Любомир Авджийски

(Инициативен комитет)

Българският законодател е решил да копира прилежно от чл. 129 на Конституцията на Русия: „Прокуратурата на Руската федерация е единна и централизирана структура, прокурорите са подчинени на по-горестоящите прокурори и на Главния прокурор на Руската федерация.” (Виж чл. 136 от българският ЗСВ).Въпросът за прокуратурата не е само експертен, а основен за държавността. Добре е да се преразгледа „руският модел“ и да се анализират и възприемат полезните принципи и работещите практики в Европа, една от които е тази в Румъния, където след реформата от 2004-2006г. прокурорите са оперативно самостоятелни, забранени са писмените указания, а контролът на по-горестоящите прокурори е само по законосъобразност, но не и по целесъобразност, предвиден е специален вид жалба до Висшия съдебен съвет срещу намеса на по-горестоящи прокурори по конкретно дело. Резултатите ни подсказват, кой път трябва да следваме. В Румъния – за 2014 г. са осъдени 1 министър-председател, 2 министри, 5 депутати, 45 директора на публични институции, 24 кметове на общини. За 2013 г. са били осъдени 2 министри, 6 депутати, 18 кметове. В Русия – от 2012 до 2014г. бяха осъдени трима известни опозиционери – Алексей Навални, Константин Лебедев, Сергей Удалцов и бе поискана екстрадицията на четвърти опозиционер – Николай Кобляков. Искаме прокуратура, която се бори с корупцията или с гражданското общество? Това е основният въпрос за реформата.

Мария Пейчева

Проспериращата държава и силните институции имат нужда от стабилна и справедлива съдебна власт. Успешна съдебна реформа сега би била равносилна на истинска революция за България.

Мирослав Мичев

Сравняват Правото с разтягане на локуми и мачкане на пластелин. Съзнателно или не такива хора се опитват да подменят неговата същност на точна наука. Истинското Право е математика – то съществува само когато умножавайки едни и същи факти по едни и същи норми получаваме винаги едни и същи резултати. В последните години обаче няКОЙ драстично подмени тази базисна аритметика. Мнозина замениха „калкулаторите” на съвестта и професионализма си с касови апарати. Нужно е ВСС и съдът да се реформират радикално. Нужно е да създаде нова като идея прокуратура, работеща по румънски образец. Палиативните „исторически“ промени само удължават агонията. Нужно е връщане на истинската таблица за умножение, основана на Справедливостта. Нужна е реабилитация на истинското Право като изкуство за справедливото и доброто. То ще върне страната ни в правия път. Подкрепям „Правосъдие за всеки”, защото работи за това.

Мирослава Петрова

Чувството за справедливост е привилегия на достойния човек. Независимото правосъдие ще върне достойнството в българското общество, а това ще оздрави ценностната ни система и самата цена на всеки един от нас и държавата.

Нели Огнянова

Независимата съдебна система и върховенството на закона са ключ към ефективно функционираща демокрация и свободно общество.

Пепи Кънчев

Правосъдието е имунната система на една нормална държава. Когато няма имунна система тялото умира от всички останали болести. Работещата съдебна система е гаранция, че всичко останало е въпрос на време да се изчисти. Засега това време се отлага.

Самуил Петканов

Първа промяна на перманентната подмяна. Надявам се една смислена и безкомпромисна реформа да създаде условия за промяна към нормалност на България.

Силия Иванова

Правосъдие е, когато постоянно имаш срещи с несправедливостта и ѝ се противопоставяш. А за да имаме действащо правосъдие ни трябва работеща и ефективна съдебна система. Постигнем ли това, ще успеем да изчистим и останалите дефекти на държавата и обществото, в което живеем. Това касае всеки един от нас, това е нашето бъдеще. Отдавна трябваше да завършим прехода и да изкореним стария модел, а сякаш все нещо не ни достига. Време е да спрем да се примиряваме с несправедливостта!

Теодор Георгиев

Когато градиш правосъдие, градиш държава.

Фани Аронова

Не е очевидно, но от съдебната система – пряко или косвено, зависи всичко в живота ни, извън най-личните неща. Ако осъзнаеш това, няма как да не поискаш промяна, защото правосъдието у нас съвсем очевидно е в плачевно и скандално състояние. Ние сме заложници на една пропита от корупция и некадърност система. Унизително е да понасяме това. Отговорни сме, задето не реагирахме по-рано. И всеки мошенически ход на политиците може само да ни амбицира да удвоим усилията си в битката за тази съдебна реформа.

и още:

 • Аделина Марини
 • Александър Кашъмов
 • Александър Кръстев
 • Александър Стоянов
 • Антоанета Цонева
 • Асен Генов
 • Атанас Славов
 • Атанас Шарков
 • Биляна Райкова
 • Борислава Борисова
 • Виктор Викторов
 • Георги Илиев
 • Гергана Върбанова (Инициативен комитет)
 • Десислава Григорова
 • Дилян Павлов
 • Душана Здравкова
 • Иван Брегов
 • Иван Велов
 • Иванка Иванова
 • Иво Божков
 • Ина Сърбинска
 • Ирен Филева
 • Йоана Йовнова
 • Йордан Карабинов
 • Йордан Цалов
 • Калин Ангелов
 • Камен Алипиев
 • Любомир Попйорданов
 • Магдалина Генова
 • Магдалина Тодорова
 • Мануела Малеева
 • Манол Глишев
 • Мануела Малеева
 • Мария Ачкова
 • Мария Кавлакова
 • Мирена Керезова
 • Михаил Екимджиев (Инициативен комитет)
 • Николай Стайков
 • Николай Узунов
 • Пепи Александрова
 • Петър Първанов
 • Петър Стойнов
 • Пламен Медаров
 • Ралица Вачкова
 • Светла Костадинова
 • Симеон Колев
 • Симеон Стойчев
 • Станимир Ненов
 • Стилян Деянов
 • Теодор Славев
 • Христо Анастасов
 • Цветелина Сърбинска
 • Цветомир Тодоров
 • Юлиан Асенов
Share on FacebookShare on Google+Print this pageShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone