Skip to main content

Един силен политик е равен на пълна промяна – интервю на Моника Маковей за БТВ

Monica Macovei 30.05. – Интервю на Моника Маковей за БТВ – Мариана Векилска

Моника Маковей в непринудено и увлекателно интервю за Мариана Векилска, в рамките на срещата, организирана от Инициатива „Правосъдие за всеки”, с домакин „Софийски дискусионен форум”.

 Коя е зодията на жената, станала въплъщение на борбата с корупцията:

„Водолей. Това са силни хора, ако вярвате в зодии. Силни и упорити. … Мнозина са склонни да отричат това, което не разбират и така е с астрологията. Аз обаче не отричам нещата, които не разбирам. Вярвам, че нещата не стават случайно. Човек трябва да е деен, да провокира събитията и да предизвиква промени. Но има моменти и срещи, които е писано да се случат, както става сега.”

Нужен е един човек, твърди Моника Маковей, напук на българската поговорка, че една птичка пролет не прави:

„В началото винаги стои един човек. Той ще увлече още един и още един. Така става прогресът. Когато започнах, бях сама в правителството. Само президентът ме подкрепяше, но бях сама. После намерих главен прокурор за Националната агенция за борба с корупцията, която създадохме. После той доведе други хора като него. За това става дума. Мартин Лутър Кинг е бил един човек, той е казал: „Имам мечта” и други хора са го последвали.”

Не бива да се съмняваме, че промените са възможни:

„Възможно е и ние сме жив пример за това. И в Румъния никой не вярваше, че това е възможно. Когато през 2005 г. прокарах закона за този антикорупционен орган – и между другото парламентът първо го отхвърли и по-късно го прие, никой не вярваше, че някой министър някога ще влезе в затвора. А сега хората вече са свикнали това да се случва. И тази антикорупционна институция се ползва със 77% доверие.”

Кои са героите на Моника Маковей:

„За мен герои са хората, които се борят, за да приспособят света към себе си, а не да се приспособят към света. Защото само хората от тази категория носят прогрес и промени. Като Джовани Фалконе, застанал срещу мафията, Мартин Лутър Кинг, борил се за равноправие и за да наложи идеите си като общочовешка ценност по онова време в Америка. Това са героите, които водят човечеството напред.”

Вижте цялото интервю по bTV тук.