Skip to main content

Цветомир Тодоров: Съдебната реформа вече трудно би се върнала назад

Промените в Основния закон ще бъдат приети на първо четене преди лятната ваканция на депутатите, смята експертът от Института за правни инициативи

В интервю за Bulgaria On Air Цветомир Тодоров от Инициатива „Правосъдие за всеки“ TsvetomirTodorovкоментира по актуалните развития около внесените за гласуване промени в Конституцията. Промените в Основния закон трябва бъдат приети от три четвърти от депутатите на първо четене преди лятната ваканция на парламента. Експертът от Българският институт за правни инициативи (БИПИ) посочи, че каквото и да се случи на това гласуване, ще бъде изключително интересно, защото ще се види кои политици подкрепят съдебната реформа и кои ще се отдръпнат и съответно каква ще бъде политическата им съдба. Според него реформата е тръгнала в посока, от която вече трудно би се върнала назад.

Цветомир Тодоров допълни още, че това, което се предлага сега, не включва големи промени за прокурорите, а основно за ВСС с разделянето на съвета на две колегии – което от мнозина се счита за твърде консесусна промяна и че е много далеч от радикалната промяна, която е нужна на съдебната система в момента. Именно поради тази причина Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще се опитва да прави реформата все по-действаща между следващите четения.

Гледайте целия запис на интервюто тук.