Skip to main content

Петко Петков: Георги Близнашки се държи като агресивен тинейджър и само хули

 Заместник-министър Петко Петков, снимка: Mediapool.bg


Заместник-министър Петко Петков, снимка: Mediapool.bg

Интервю на Силвия Великова с Петко Петков за БНР
Текст: Mediapool.bg

„Господин Близнашки се държи като агресивен тийнейджър и обижда. Той не вади никакви аргументи против проекта за Закон за съдебната власт, а само хули“, каза в сряда заместник-министър на правосъдието Петко Петков пред БНР по повод невъздържаните коментари в последните дни на бившия служебен премиер Георги Близнашки.

Преди пет дни Близнашки съвсем му изтърва края в интервю пред Канал 3, изстрелвайки серия от обиди срещу правосъдния министър Христо Иванов. Без да е ясно какво толкова е нахъсало бившия „протестър“ срещу модела #КОЙ, Близнашки обясни, че Иванов е „лаик, който опитва да изнасили Конституцията и да приватизира съдебната реформа“. После го нарече некомпетентен и без трудов стаж. Накрая обобщи, че той в качеството си на служебен премиер „постоянно дърпал юздите“ на Иванов.

Така без логично обясним публичен интерес Близнашки се превърна в разярен рупор на опозицията срещу идеите за съдебна реформа. Преподавателят по конституционно право показа, че е особено ядосан от предложенията за реформа в прокуратурата, както и от премахването на тайния вот по кадровите въпроси във Висшия съдебен съвет.

Още преди две години Европейската комисия ясно посочи, че има нужда от „реформа из основи“ на държавното обвинение. В последно време ВСС показа на свой ред, че използва тайния вот, за да прокарва лобистки интереси в системата. Така без никакво обяснение ВСС отхвърли кандидатурата на Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд. Скандалът с Куцкова предизвика дори председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да признае, че има проблем с тайния вот и той трябва да се премахне.

„Няма как да знам по каква причина Близнашки не харесва явното гласуване, защото не дава смислени аргументи за това“, каза заместник-министърът Петко Петков. Той сподели, че проф. Близнашки е бил поканен от Асоциацията на прокурорите, които подготвят обсъждане на проекта за Закон за съдебна власт.

„Очевидно се въртят едни и същи лица, които приказват едни и същи приказки. Видно е, че прокуратурата разчита на г-н Близнашки да формира своето становище“, добави Петков.

Ако бъде приет предложеният от правосъдното министерство проект, то това ще намали значително възможността да се държат редовите прокурори в ситуацията на сляпо подчинение на техните началници.

Зам.-министър Петков допълни, че той и колегите му съдии и прокурори са изложили аргументи за въвеждане и на явното гласуване във ВСС – че е полезно за системата, защото зад тайния вот се осъществяват много задкулисни договорки. По думите му, членовете на ВСС трябва да аргументират решенията си и да не се крият от редовите магистрати.

Заместник-министърът за пореден път се изказа в полза на запазването на мандата на сегашния ВСС.

„Действащият ВСС може да си тръгне само с преходна разпоредба. Такава към момента нито в ЗСВ, нито в проекта за конституцията е предвидена, което означава, че към този момент политическата воля е той да довърши мандата си. На мен това ми се струва полезно, тъй като дава по-голяма сигурност на следващия, че той няма да бъде сменен. Смяна на ВСС чрез закон не е нещо добро и не е полезно действие“, коментира Петков.

Преди месец премиерът Бойко Борисов каза, че ВСС е изгубил легитимност и трябва да бъде сменен. Според Петков премиерът е изразил виждането на голяма част от българското общество, включително на съдии, прокурори и следователи.

„Това не означава, че трябва с извънредни трикове и способи да разкарваме всеки, който ни е неудобен“, подчерта Петков.

По повод проекта за нов съдебен закон той каза, че в министерството са склонни да отстъпят от всяка разпоредба, срещу която има разумни аргументи. Петков обаче допълни, че няма да се правят отстъпки, когато са убедени, че дадени предложения са правилни, но не срещат политическа подкрепа. „Не смятам, че със съдебната власт трябва да се прави политическа търговия“, каза той.