Skip to main content

Признание „Личност с достойно поведение“ за френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан (видео)

By 22.06.2015юни 28th, 2015Новини

Достойните действия – ние виждаме

Добрите дела се открояват ярко сред нашето ежедневие на грижи и неволи. Те имат особено голямо значение днес, когато мнозина от нас вече не вярват, че някога ще заживеят в достойна държава; когато да си вършиш достойно и професионално работата, може да е равностойно на подвиг.

Ксавие Лапер дьо Кабан–посланик на Франция в България

Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Франция в България

Инициатива „Правосъдие за всеки” посочва личности, които с делата си помагат да не губим вяра и проправят пътя към достойно бъдеще, в което истинското правосъдие ще е достъпно за всеки.

Първите признания от нашата галерия „Достойните действия – ние виждаме”, бяха огласени на 25 май 2015 г., на срещата „Гражданският глас срещу корупцията: кой чува”. На нея Моника Маковей беше номинирана за наградата в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж” в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. За мото на нашиет признания могат да послужат нейните думи: „Само онези, които се осмелят, ще успеят.”

 

Признание за личност с достойно поведение

Това е един посланик, който огласи нередности по казуз, симптоматични за състоянието на правораздаването у нас. Посланикът на Франция н. пр. Ксавие Лапер дьо Кабан далеч няма да бъде запомнен само със забележката, че в съдебната ни система има „гнили ябълки”. Поведението на този „смел дипломат и достоен европеец” стана катализатор в системата на Софийски градски съд, каза в представянето на признанието Биляна Райкова от Инициатива „Правосъдие за всеки”. Тя припомни и традиционната подкрепа на френското посолство за гражданското общество в България.

Видимо развълнуван, г-н Ксавие Лапер дьо Кабан отбеляза, че един посланик не действа, а говори и не за първи път посочи, че всичко казано от него е добре известно. Той даде за пример случая с една банка, която „изчезна в резултат на атаката на друг олигарх, а не защото контролните органи или правосъдието си бяха свършили работата”. Посланик Дьо Кабан настоя, че не той трябва да бъде насърчаван, а магистратите, които се бунтуват срещу корупционните практики. Каза, че не посланиците, а българите могат да предизвикат промяна. „Именно вие възпрепятствахте един от тези олигарси, когото правосъдието отказа да преследва, да застане начело на службите за сигурност преди две години.”