Skip to main content

Позиция относно действията на Софийска градска прокуратора по разпоредена проверка в Министерство на правосъдието за престъпления по служба

By 09.07.2015юли 9th, 2016Новини

PrintНа 8 юли 2015 г. българската общественост бе известена, че Софийска градска прокуратура започва проверка в Министерството на правосъдието за престъпления по служба. Прокуратурата светкавично се самосезира по публикация на никому неизвестен и възможно дори несъществуващ журналист от вестник „Труд“. Официално обявеният мотив е, за да извърши проверка относно сключването на договори за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори” във ведомството по една конкретна обществена поръчка.

При ясно заявена решимост за провеждане на истинска, а не декларативна съдебна реформа от министъра на правосъдието, г-н Христо Иванов, акцията на прокуратурата говори за неофициален натиск и безпрецедентно нахлуване в министерството в толкова ключов за необходимата реформа момент.

Ние, свободните граждани от инициатива „Правосъдие за всеки“, имаме право да попитаме:

ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НЕ СЕ САМОСЕЗИРАХА ЗАРАДИ:

  1. Журналистическите разследвания за източването на Корпоративна търговска банка – преди фалита на банката.
  2. Журналистическите разследвания за виновните за случващото се в Корпоративна търговска банка – след фалита на банката – в държавните институции и извън тях.
  3. Журналистическите и граждански разследвания за машинациите, с цел формиране на „удобен изборен резултат“ по аферата „Костинброд“
  4. Множеството публикации и сигнали за манипулацията на системата за случайно разпределение на делата – в Софийски градски съд и Върховен административен съд, като в този смисъл, включително по казаното от новия председател на СГС пред Висшия съдебен съвет, в присъствието на главния прокурор, че е имало „външна намеса /извън сградата на СГС/ в системата за разпределение на делата“ – ясен сигнал за паралелна и тайна съдебна система!
  5. Зависимостите на хора от контролните и надзорни органи на банковата и финансова система от външни влияния и откровено лобистките действия на един от тях в полза на мощни частни групировки.
  6. Хилядите разследвания за систематичното разграбване на България и българските граждани през последните двадесет и пет години.

ЗАЩО?! Въпросът е реторичен, но много важен!

Тук очевидно не става дума за климатиците на Министерство на правосъдието и тяхното сервизно обслужване – за това си има Сметна палата и Държавен финансов контрол!

За нас, а и за всеки обикновен гражданин, е очевидно  ясно , че ня#КОЙ се страхува. Да, говорим за страх – чист и неподправен страх от истината, реформата в правосъдната система и последствията за него и приближените му при налагане на върховенството на закона!

Пазителите на статуквото, тези които се хранят от неправдата и които отдавна са си присвоили държавата чрез своето пряко или скрито влияние, отново използват прокуратурата, за да си разчистят сметките с неудобните и най-вече, за да повлияят на премиера в опит за СПИРАНЕ НА РЕФОРМАТА!

Те ясно виждат, че гражданите изобличават скритите зависимости на партиите в парламента, които са готови на всякаква сделка, за да продължат да играят на тъмно, като принасят в жертва отново интересите на гражданите и техните права и за пореден път опитват да блокират съдебната реформа.

Те знаят също, че политиците най-вероятно ще се поддадат на обществения натиск, рано или късно, тъй като от това зависи да останат в политическата игра.

Ето защо на сцената е отново голямата „бухалка” на безконтролната и всевластна тоталитарна прокуратура – директно срещу лицата на Промяната.

Няма  личност в тази държава, която да продължава да търпи една самозабравила се група хора с власт и влияние – абсолютно малцинство от народа ни – да налага дневния ред по отношение на съдебната реформа и нашия живот въобще! Това е реформа от хората и за хората и ще се осъществи въпреки неистовия отпор!

Репресивните действия, на които ставаме свидетели са само гаранция, че дните на статуквото са преброени. Нашата решителност и воля за промяна е непоколебима и силно последователна! #правосъдиезавсеки

–––––––––––––––––
Инициатива „Правосъдие за всеки“ е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.
Хората в тази общност са доказани професионалисти в своите области, в т. ч. юристи и лидери на мнение с изявен интерес към каузите в защита на Обществото, независимостта и свободата му. Основната цел на Инициатива „Правосъдие за всеки“ е предприемането на конкретни действия и реализиране на смела и смислена реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливостта за обикновения човек, върховенството на Закона и реалната борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.
Инициатива „Правосъдие за всеки” посочва личности, които с делата си помагат да не губим вяра и проправят пътя към достойно бъдеще, в което истинското правосъдие ще е достъпно за всеки.