Skip to main content

Димо Господинов за Евроком: Кой и защо се опитва да саботира съдебната реформа

Димо Господинов

Димо Господинов

Димо Господинов от MoveBG в интервю с Иво Божков за Евроком:

Кой и защо се опитва да саботира съдебната реформа:

Една много малка, но добре организирана и много креслива група в обществото. Тях статуквото ги устройва много добре, безаконието ги устройва и те са против съдебната реформа.”

„В България престъпността остава безнаказана… Няма осъдени за политическа корупция. Няма осъдени за подкупи, освен дребни чиновници и катаджии. За това е виновна прокуратурата, най-вече в лицето на главния прокурор, който отговаря за нея. И виждаме, че той застава срещу реформата.”

„Реформата цели да изгради такива гаранции, че самата система да започне да произвежда кадри с високо качество. И те да са не само добри професионалисти, но и хора с висок морал. Да бъде прекършен този механизъм, че можеш да се издигнеш само чрез политически протекции.”

Как се обосновават идеите за основните институции в съдебната система:

Фокусът е независим съд – стабилен и независим като замък. И ефективна прокуратура – бърза, действаща прокуратура, която да вкарва хората в затвора.”

Реформата ще стартира, ако парламентът приеме промени в Конституцията.

„За да минат тези промени, трябва да се съберат минимум 160 депутати, т. е. две трети от всички. Не две трети, а четирийсет и девет петдесети от българското общество имат интерес от това, което се предлага. Една петдесета или по-малко са онези, които нямат интерес.”

„В парламента ни трябват не парламентарните групи. Трябват ни депутатите с техните съвести. 160 съвестни депутати, а не партийни мишоци.”

Защо мнозинството от хора трябва да се организират, за да не се пропуснат „златната възможност” за реформа.

Гледайте Димо Господинов от MoveBG в „Седмицата на #Иво”:

DIMO