Skip to main content

Лозан Панов: Ако политиците не желаят реформата, тя се желае от обществото

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви в предаването „Панорама” на БНТ, че съдебната система иска да се реформира.

Вижте как един от тримата големи в третата власт коментира въпроса на водещия Бойко Василев за ожесточената битка, която съпровожда усилията за съдебна реформа:

„Въпросът е кой има интерес битката да се води по този начин. Според мен статуквото е това, което има интерес да се запази блатото в това състояние, в което е. Някой трябва да понесе отговорност, ако и този път пропилеем шанса да направим реформа в съдебната система.”

Лозан Панов аргументира твърдението си, че онези, за които се отнасят промените, ги желаят и изтъкна колко е важно разделянето на Висшия съдебен съвет.

„Съдиите от Върховен касационен съд на свой пленум взеха решение в тази посока. Именно разделянето на ВСС е ядрото на конституционните промени. По тази тема имаше най-голямо мнозинство. Ето защо аз подкрепям конституционните промени и този път спокойно можем да кажем, че не бива да се пропилява огромният шанс за реформа.”

Председателят на висшата съдебна институция подчерта, че отделянето на съдиите в самостоятелна колегия гарантира тяхната независимост.

„Когато се решава въпрос, засягащ съдиите, ще има възможност чрез самоуправлението те наистина да бъдат фактор в кадровия орган на съдебната система. И на въпроса защо се започва от Висшия съдебен съвет – защото рибата мирише от главата.”

Вижте какъв е консенсусът за реформа и от кого зависи тя да стартира.

„Съдебната система прави своите стъпки. Имате членове на ВСС, които са за конституционните промени. Президентство, Министерство на правосъдието, Върховен касационен съд. Какво по-голямо желание от това самата система да иска да се реформира?”

„Сега е моментът, на ход са самите политици. Една реформа се прави с трите власти – изпълнителна, законодателна и съдебна. Изпълнителната прави предоженията за конституционни промени. Съдебната – макар и разделена – вътре в нея има пробив и в нея крещят хората и казват: „Желаем промяна”. Ако сега политиците в законодателния орган пропилеят и този шанс, някой трябва да понесе отговорност за това.”

Гледайте Лозан Панов в „Панорама”.