Skip to main content

Д-р Атанас Славов за битката около съдебната реформа

Atanas_SlavovДокторът по конституционно право Атанас Славов коментира политическите совалки, съпътстващи битката за и против съдебната реформа, в предаването „Денят” на телевизия Bulgaria on Air.

„Срещу тази предложена реформа системно се чуват всевъзможни критики, без да има алтернатива. Или не се прави навреме реформата, или не се прави от правилните хора. Или това, което е предложено не става, но не се казва какво друго да бъде предложено. Прави се всичко възможно тези конкретни предложения да обраснат с много различни хипотези.”

Чуйте кои са основните моменти в конституционната реформа и как се обяснява съпротивата срещу нея.

„Очевидно е, че в съдебната система има наслагвани с десетилетия определени интереси, които намират там своето представителство и защита. Най-кратко говорим за този кланово-олигархичен модел, срещу който се изправиха българските граждани преди две години. Този модел все още седи непокътнат.“

Д-р Славов разяснява как може да се разруши статуквото.

„Тези промени са безусловно необходими. Казвам най-вече за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, които ще гарантират независимост на съда от прокуратурата и от външни политически и корпоративни интереси. Ако еманципираме съда, ще започне реално съдебната реформа.”

Чуйте как може да се постигне независимост на съда и кое е решаващо за една наистина ефективна реформа.

„Въпросът е дали българските граждани чрез своите представители в парламента, президентството, в гражданското общество ще могат да направят тази реформа неизбежна – именно в този предложен формат – и да продължат нататък. Защото освен разделянето на ВСС трябва много ясно да се каже, че трябва да се реформира прокуратурата.

Имаме едно супер овластяване на главния прокурор, независимо от конкретната личност. Супер овластяване на една институция, която е без никакъв контрол.”

Д-р Атанас Славов припомня най-скандалните случаи на прокурорски проверки от последните години и аргументира нуждата от реформа и в тази област.

„Това е една безконтролна възможност на прокуратурата във всеки един момент, срещу всеки гражданин да възбуди прокурорска проверка, да я прекрати, когато реши и отново да я възбуди, без никакъв съдебен контрол.

Трябва да извадим тази хиперконцентрация на правомощия от прокуратурата и да създадем механизъм за демократичен контрол.

Не може прокуратурата да изземва правомощията на политиците. … Ние не сме главнопрокурорска република.”

Тъкмо тези промени са сред основните цели на Инициатива „Правосъдие за всеки”.

„Тук е мястото да кажа, че стартира Национална гражданска инициатива в подкрепа на конституционните промени, която ще предложи реформа и на прокуртурата на конституционно ниво.”

Гледайте разговора на д-р Атанас Славов с водещия Ивайло Лаков.

SlavovOnAir