Skip to main content

Л. Авджийски: Дебатът между първо и второ четене ще осигури истинска съдебна реформа

LjuboДни преди парламентът да гласува по промените в Конституцията, Любомир Авджийски от Инициатива „Правосъдие за всеки” гостува в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Чуйте идеите на Инициативата за по-дълбока и сериозна съдебна реформа.

„Това, което е предложено от министъра на правосъдието и  от мнозинството, е добра основа за дебат. Не го отхвърляме, напротив. Считаме, че е важно това да се гласува сега на първо четене, изключително важно. Но оттам нататък – между първо и второ четене, в Народното събрание трябва да се състои един истински дебат за това каква да бъде реформата – да не бъде половинчата, да не бъде просто една договорка между политическите сили, а да бъде истинска и реална.”

„Ако няма дебат между първо и второ четене – по това нещо обществото може да разбере, че се е случила поредната симулация на реформа. Имало е една договорка между управляващото  мнозинство и най-вече ДПС, които са противници на реформата, но са се съгласили заради Брюксел и заради броженията в обществото, за да има по-спокойна обстановка преди изборите, на една половинчата реформа, която не върши  работа на обществото, която няма да пребори корупцията.”

Нужна е промяна в начина, по който ескалира дебатът за съдебната реформа, смята Авджийски.

„През последните седмици разговорът беше политически и махленски – между институциите и между партиите. От една страна са главният прокурор и г-н Близнашки, който е съветник на ДПС. Той обясняваше колко са некадърни хората отсреща, как искат да разрушат съдебната система и прокуратурата и т. н.

По-важно е на преден план да излезе експертното в дебата и в тази реформа, понеже тя е експертна. По-важни са детайлите в нея, за което се бори Инициатива „Правосъдие за всеки”, отколкото сметките на политическите сили.”

Юристът изложи отново най-важните идеи на Инициативата, а също къде сме ние, в сравнение с други европейски държави.

„Една от изключително важните промени е намаляването на прламентарната квота във Висшия съдебен съвет. България в момента е с най-политизирания Висш съдебен съвет, който е органът за човешки ресурси на съдебната власт. … С такова ниво на политизиране е само Беларус, която не може да се нарече нито демократична, нито е част от ЕС.”

Чуйте защо е нужно към сегашните предложения да се добавят промени в прокуратурата и в статута на главния прокурор.

„Второто важно нещо е премахването на единоначалието на прокуратурата – нещо, което сме взели преди от руската конституция. Там в чл. 126 се казва, че прокуратурата е единна и централизирана и всички прокурори са подчинени на главния прокурор. Това едно към едно е преписано в чл. 139 алинея 3 на Закона за съдебната власт. … Отново се вижда, че в Европа няма такова нещо.”

„Главният прокурор се налага като фигура, която е абсолютно безконтролна и има безкрайни правомощия от гледна точка на прокуратурата, а в момента и във Висшия съдебен съвет, тъй като той е негов член. Смятаме, че колкото е мандатът на ВСС, толкова трябва да бъде и мандатът на главния прокурор.”

Как Инициатива „Правосъдие за всеки” се надява да прокара своите идеи за съдебната реформа:

„Голямата ни цел е депутати от различни партии, включително от управляващото мнозинство и от опозицията, заедно да внесат тези промени между първо и второ четене.”

Слушайте разговора на водещата Таня Величкова с Любомир Авджийски.