Skip to main content

За явното гласуване в управлението на съдебната система

BCCВърховните органи в съдебните системи на повечето европейски държави взимат кадрови и дисциплинарни решения с явно гласуване. Това сочи проучване, проведено от Висшия съдебен съвет, съобщава „Капитал”.

„Това става ясно от протоколите на постоянните комисии на съвета, както и от отговор на Европейската мрежа на съдебните съвети, с които медията разполага. От него става ясно, че в по-голямата част от европейските държави подобни въпроси се взимат с явно гласуване, противно на действащата в България практика.”

Вестникът припомня съпротивата срещу отпадането на тайното гласуване, заложено в проекта за съдебна реформа на министър Христо Иванов. То липсва в новия компромисен вариант на законопроекта за промени в Конституцията.

Явното гласуване било „срещу  завоевания на цивилизацията“
По време на дебатите против въпросните текстове се обявиха най-остро депутатите от ДПС, както и професорът по конституционно право Георги Близнашки. „С явното гласуване няма да им мине номерът, ще има съпротива, те тръгват срещу завоевания на цивилизацията“, обяви Близнашки, според когото вероятно страните от ЕС не са сред цивилизованите.”

Явното гласуване по всички кадрови въпроси в колегиите и Пленума на Висшия съдебен съвет е сред ключовите идеи на Инициатива „Правосъдие за всеки” за ефективна съдебна реформа. Целта е пълна прозрачност и носене на лична отговорност за решенията.

Вижте подробности по темата в статията на „Капитал”.