Skip to main content

Полина Паунова: Попълването на Конституционния съд държи в залог съдебната реформа

Polina_PaunovaПолина Паунова разяснява същината на една специална институция в коментар, публикуван от българската редакция на „Дойче веле”. Конституционният съд е независим от трите власти в държавата ни.

„Конституционният съд не работи в определени срокове, не дава обяснения и волята му е окончателна. Той може да запази Делян Пеевски като депутат, може и така да тълкува основния закон, че сам да си даде неограничени правомощия, за да стопира всеки опит за промяна.”

Както знаем, след като договориха компромисен вариант за промени в Конституцията, парламентарните сили решиха да поискат и мнението на Конституционния съд. Каква роля може да изиграе съдът в този съдбоносен за съдебната реформа момент?

„Конституционният съд е последното асо в раздаването и той е умело използван във всяка ситуация, застрашаваща статуквото. Дали ще става дума за избор на председател на агенцията по национална сигурност, или на карта ще е заложена същината на съдебната реформа, има крайна инстанция-бранител на комфорта на властта.”

„На практика институцията притежава целия инструментариум за рекет и услуги на управляващи и опозиция. Заедно с това обаче там места получават удобни на системата фигури, които гарантират с охота интересите на онези, които са ги изпратили да бранят основния закон.

Затова не е изненада, че Делян Пеевски остана депутат, а „историческият компромис“ по-скоро ще бъде просто компромис…”

През октомври предстои обновяване на една трета от състава на съда.

„Новите номинации ще променят изцяло облика на иституцията и ще се превърнат в онзи нов властови център, който ще разшири влиянието на ГЕРБ, ще стестни опциите на БСП и… изцяло ще запази позициите на ДПС.”

Журналистката разглежда вариантите в „сделката за съдебна реформа” и отбелязва още една черта на върховната институция:

„Тя вече дори не имитира компетеност. В нея отдавна не влизат доказани юристи, а все повече от тях са възпитаници на полицейската школа в Симеоново, което е гаранция за лесна управляемост.”

Полина Паунова предвижда и неочаквана стратегия на управляващите в сложната за тях ситуация.

Вижте подробностите на сайта на „Дойче веле”.