Skip to main content

Л. Авджийски: Ще настояваме за дълбока съдебна реформа

By 28.08.2015август 31st, 2015Новини

LyubomirAvdjiiskiЛюбомир Авджийски излага идеите, с които се учредява Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”, в предаването „12+3” на БНР.

Това ще стане в Пловдив на 6 септември – в деня на Съединението и по думите му целта е съединение „на обществото и на институциите за довеждане докрай на една толкова необходима, чакана и желана съдебна реформа”.

От политиците ще се искат възможно най-сериозни промени, подчертава юристът.

„Дълбока реформа в съдебната система, която да доведе до по-бърз процес, по-справедлив съдебен процес, както и досъдебно производство в прокуратурата, независимост на магистратите – съдии и прокурори, от политически и корупционни влияния. Това след себе си ще доведе до резултатите, каквито има в други страни.„

Отпорът, особено от страна на главния прокурор, показва, че борбата за реформа ще е дълга. Според Авджийски отказът от важни стъпки за промени, на които държи Инициатива „Правосъдие за всеки”, е проблемът на т. нар. исторически компромис.

„Този „исторически компромис” е едно прецакване на гражданското общество. Политиците, които го направиха, изглеждаха по-мотивирани да има сериозна реформа в съдебната власт, но в края на краищата, поради някокви конюнктурни съображения, решиха да се отдръпнат назад. Така че просто продължаваме битката отново за същите седем точки.”

Любомир Авджийски изтъкна ролята на обществото, което трябва да окаже натиск върху политициге.

„Гражданското общество – именно това е нещото, без което не може да стане реформа. Тя не зависи от няколко анализаторски организации, от един или двама политици или от когото и да било персонално. Става въпрос за едно общество, което трябва да дозрее и да поиска – не само в къщи или в кръчмите – да поиска от политиците тази реформа.”

Отношението към политиците зависи от тяхната воля за промени, посочва още Авджийски.

„Докато един политик не покаже, че иска да бъде направена реформа в тази област, той не може да има нашата подкрепа. В този смисъл изказванията на премиера Борисов, че реформата била за след Цацаров, са абсурдни.

Ако това правителство не направи съдебна реформа или поне не я започне по начина, по който трябва, по–добре е да си ходи, както и всяко следващо такова правителство. Съдебната реформа е по-важна от всяка друга, тъй като без нея няма реформа в останалите сфери.”

Чуйте интервюто на Даниела Якова и Силвия Великова.