Skip to main content

Номинации за Инициативния комитет на НГИ „Правосъдие за всеки”

Това са кандидатурите за Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”, която се учредява на 6 септември в Пловдив.

Velislav_VelichkovВелислав Величков, председател

Адвокат с богат опит, експерт по конституционно право, бивш народен представител, Велислав Величков е сред най-активните съмишленици в Инициатива „Правосъдие за всеки”. Участва в разработването на седемте ключови идеи за ефективна съдебна реформа. Обяснява възникването на Инициативата така: „Това беше идеята едни хора от различни професии, едни хора с различни обществени и политически убеждения, да се обединят, сплотени от чувството и каузата за справедливата държава и желанието и инстинкта да съхранят държавата си и да я предадат на децата си в друг вид, а не в този, в който е в момента”

Bilyana_Gyaurova-W

Биляна Гяурова-Вегертседер

Биляна Гяурова-Вегертседер е съосновател и директор на Българския институт за правни инициативи. В практиката си е работила и по проекти, свързани с правни и законодателни инициативи и алтернативно решаване на спорове. Тя е и обучител по медиация. Нейни са думите: „Съдебната реформа е като кислорода.” И още: „Ако искаме в България най-накрая да се установи върховенството на закона, много е важно да се разбие „матрицата“ и всички парламентарно представени политически сили да гласуват по съвест, а не по партийни договорки.

Gergana_Varbanova

Гергана Върбанова

Гергана Върбанова е сред уважаваните варненски адвокати. Тя има богат опит в областта на търговското и дружественото право и редица публикации в областта на гражданското и семейното право. Участвала е в изготвянето на проект за промени в Семейния кодекс и е преминала редица специализации. Гергана Варбанова оглавява кампанията на НГИ „Правосъдие за всеки” във Варна.

Deyan_Vassilev

Деян Василев

Финансистът Деян Василев, известен с портала „Моите пари”, ръководи и мрежа от сайтове за сравнение на финансова информация в България, Румъния и Турция. Експертът по лични финанси и предприемачество е главен инициатор на мисията за постигане на истинска съдебна реформа: „За гражданската общност тази битка трябва да е важна, защото съдебната реформа е майката на всички реформи. Ако се постигне промяна в съдебната система, както иска автентичното гражданско общество, ако има респект пред закона и страх от наказанието, съд за всеки корумпиран и нулева толерантност на обществото към корупцията, това ще гарантира благосъстоянието на нашата държава и излизането ѝ от опашката на Европа.”

Iskren_Krusteff

Искрен Кръстев

Искрен Кръстев довежда в България Глобалния Предприемачески Мониторинг – най-авторитетното проучване на предприемачеството в света. Той е и ментор в Start it Smart – клуб, който помага на млади хора да развият собствен бизнес. Управлявал е крупни проекти в публичния и частния сектор извън страната. Изпълнен с позитивна енергия, Искрен Кръстев се посвети и на каузата за съдебна реформа: „Чисто от икономическа гледна точка без подобна правосъдна реформа не вярвам да имаме икономически растеж – нито като държава, нито като предприемачи. Младите предприемачи в държавата искат сигурност, когато създават компании. Това, което наблюдаваме с гражданската инициатива, е едно предприемаческо мислене.”

Ljubo

Любомир Авджийски

Юристът Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика е работил във финансови институции и в неправителствени организации. Част е от правния екип на Инициатива „Правосъдие за всеки”. Известен е с безкомпромисното си мнение относно принципите на истинското правосъдие, както и със задълбочените анализи за проблемите в съдебната система. Няма илюзии за бърза съдебна реформа и подчертава: „Гражданското общество – именно това е нещото, без което не може да стане реформа. Става въпрос за едно общество, което трябва да дозрее и да поиска – не само в къщи или в кръчмите – да поиска от политиците тази реформа.”

Mihail_Ekimdjiev

Михаил Екимджиев

Той е българският адвокат, спечелил най-много дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Автор е на редица публикации в български и чуждестранни издания и учредител на Асоциация за европейска интеграция и права на човека. Михаил Екимджиев смята, че политиците смекчават съдебната реформа: „Боя се, че този тип реформа не е адекватен на тежките системни и структурни проблеми на българската правосъдна система, трупани през последните десетилетия. Точно заради дългия период, който е генерирал тази критична маса проблеми, сега се налагат по-решителни, радикални мерки за спасяване на правосъдието и надеждата за справедливост, които са основа и опора на държавността.“