Skip to main content

Деян Василев за целите на НГИ „Правосъдие за всеки“

DEYAN_VASSILEVДеян Василев от Инициативния комитет на НГИ „Правосъдие за всеки” разяснява целите на Инициативата в „Седмицата на живо” по телевизия „Евроком”. Учредяването на 6 септември в Пловдив съвпадна с ареста на кмета на Букурещ по обвинения за корупция и последва отхвърлянето на антикорупционния законопроект от българския парламент.

„Ситуацията меко казано е нетърпима. Абсурдът е, че политическата класа, която е обсебила ресурсите на държавата – политико-олигархическата, ако така може да се каже – има най-малък интерес да се прокарат антикорупционни закони, да се направи дълбока съдебна реформа. Това е парадоксът и абсурдът на ситуацията и единственият лост, който може да помръдне малко везната към посока справедливост, е гражданският натиск.

Разбира се хвърлянето на домати пред парламента е важно, като знак на неодобрение, важни са и протестите, но Инициатива „Правосъдие за всеки” цели да фокусира натиска в конструктивна посока, с хирургически точно формулирани тези какво трябва да се промени, за да започнат и в България да се случват нещата, които стават в Румъния.”

Деян Василев пояснява, че Инициативата е учредена по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт. Той позволява да се внасят в парламента предложения за закони и тъкмо това ще бъде направено между първо и второ четене на законопроекта за промени в Конституцията.

„Ние сме формулирали седем ключови идеи за съдебна реформа, които засягат промените в Конституцията. Те са много по-остри и дълбоки от този „исторически компромис”, който съдържа три ключови идеи.

За тези идеи, за които започваме подписка, изобщо не се говори, а те са ключови за обръщане на баланса на силите.”

Особено важна е идеята за радикални промени в българската прокуратура.

„За реформа в прокуратурата не се говори от десетилетия. Тя е най-гнилото място, което осъществява контрол. Оказва се, че всеки го е страх да говори за реформа в прокуратурата.

Във всяка политическа партия има страх от главния прокурор. Чудя се дали тези политици, които ги е страх, не са купени, дали срещу тях няма компромат и дали такъв тип политици заслужават да са на върха на държавата.”

Юристите от Инициативата са уточнили три идеи за реформа в държавното обвинение, пояснява Василев.

„Главният прокурор да не може да се меси в работата на нисшестоящите прокурори. Това е т. нар. методическо ръководство, което е начин да се контролира изходът от дела директно с указ отгоре.

Намаляване на мандата на главния прокурор от седем на пет години, като на третата година той е длъжен да даде отчет за дейността си.

Да има нова длъжност на заместник-главен прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта, по подобие на румънския модел.”

Иска се и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от единайсет на седем членове – нещо, което липсва в сегашния проект за промени в Конституцията.”

Съпротивата сред депутатите може да осуети промените.

„Казано на футболен език топката сега е в наказателното поле на гражданското общество. Тя дори не е в центъра. Всяка стъпка бива бламирана и затова има огромно гражданско недоволство от това, че вместо политиците да правят стъпки, дори в този парламент, в който има уж някакво мнозинство, се оказва, че много от нещата са бламирани. Има десетки депутати, които са с купени съвести.”

Битката за съдебната реформа е решаваща, изтъква Деян Василев и припомня думите на Моника Маковей: „Изчистете съдебната система и тя ще изчисти всичко останало.”

Вижте интервюто на Иво Божков.

Dejan_pri_Ivo