Skip to main content

Конституционни игри

Constitutional courtКонституционният съд отказа да се произнесе по предварителното питане на парламента за конституционните промени, пише „Медиапул”. Отказът, приет с десет срещу два гласа, беше очакван. И така, на 23 септември предстои първото четене на проекта, свързан със съдебната реформа.

Медията припомня „историческия компромис” през юли, когато първоначалното предложение беше орязано под натиска на ДПС и АБВ, но Реформаторският блок увери, че „сърцевината” на реформата остава.

„Тя се състои в разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Така прокурорите и следователите вече няма да могат да кадруват в съдилищата и това в значителна степен би гарантирало независимостта на съда. Като се има предвид настоящият модел на прокуратурата – централизирано подчинен на ръководителя си и напълно безконтролен, се предвижда излъчените от парламента представители в прокурорската колегия на ВСС да имат лек превес над тези, посочени от прокурорите и следователите.
Това обаче среща сериозна съпротива от страна на главния прокурор и лобито му в парламента, а ГЕРБ дадоха знак, че са готови между първото и второто четене на конституционните промени да ревизират този текст.”

Критичен може да се окаже въпросът за разпределението на квотите в двете камари на ВСС, информира и „Клуб Z”. За това загатва Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента:

„Възможно е в предложенията за второ четене да има варианти по отношение на разпределението на квотите в двете камари. Има логика в това, има заявления на политически сили, че имат резерви в един или друг смисъл, така че аз лично очаквам такива предложения.“

Проектът на правосъдния министър предвижда шестима членове на съдийската колегия във ВСС да се избират от съдиите и петима – от Народното събрание. Ако се стигне до изравняване на квотите, лидерът на ДСБ Радан Кънев е готов да вземе крайно решение:

„Ако квотите бъдат променени, моето лично решение ще бъде, че не мога да бъда част от мнозинството, и не мога в момента да говоря за политическите сили. Но това е един от редките случаи, в които мога да взема категорична лична позиция, която би могла да бъде и различна от тази на ДСБ, и от тази на Блока. Съвсем ясно и еднозначно.“

Резултатът от гласуването на 23 септември не е ясен, след като в началото на месеца АБВ отегли подкрепата за компромисния конституционен проект. Ако от партията на Георги Първанов не размислят, законопроектът няма да събере 180 гласа на първо четене, което би осигурило приемане по бързата процедура. Смята се обаче, че 160 гласа са сигурни. Така следващите две четения ще се отложат с три месеца и ще се изчакат местните избори.

Този вариант може да вкара в играта Конституционния съд в обновения му състав, ако е вярна прогнозата на Полина Паунова за стратегията в попълването на съда. Тя беше публикувана наскоро от българската редакция на „Дойче Веле” и първата част току-що се сбъдна.

„Уравнението, което стои пред управляващите, е сложно. Те хем опитват да овладеят и последния инструмент, който би позволил на тандема изпълнителна власт и прокуратура да подчини изцяло държавния апарат, хем трябва да създадат привидна приемливост на номинациите. За да се случи това, е необходима добра опаковка. А най-лесният ход в тази посока е настоящият състав на КС да не допусне до разглеждане делото за промените в конституцията. Подобна стратегия би придала независима нотка на институцията. Така новият образ би дал възможност на познатите вече интереси да се върнат на сцената, но под благовидна маска.

Веднага след това обаче, при вече приети промени в основния закон, има възможност за ново сезиране на КС. Което в действителност ще бъде тест какво пазят юристите в обгърнатата с тайнственост институция – конституцията или статуквото.”

Вижте перипетиите около съдебната реформа в „Медиапул”, „Клуб Z” и „Дойче веле”.