Skip to main content

Ема Хопкинс: Съдебната реформа е в националния интерес на България

Emma_HopkinsПосланикът на Великобритания у нас н. пр. Ема Хопкинс говори в студиото на „Денят започва” на БНТ часове преди гласуването на законопроекта за конституционни промени. Посланик Хопкинс припомни препоръките на чуждестранни експерти, включително на Венецианската комисия, че е нужна независимост между съставните части на съдебната система – съдът и прокуратурата. Обикновените българи споделят желанието съдебната система да им носи сигурност, посочи Ема Хопкинс.

„Най-важното е да има равенство пред закона, не само човек да има пари и власт. По отношение на фирмите и на бизнес средата съм разговаряла с български и с чуждестранни бизнесмени. Необходимо е да има прозрачност, предвидимост и да сме сигурни, че договорите ще бъдат изпълнявани, включително и принудително, ако се налага.”

Реформата е инструмент в борбата с организираната престъпност.

„Организираната престъпност в България има отражение в Обединеното кралство – трафикът на хора, трафикът на наркотици, трафикът на оръжие. И мисля, че за да се справим с този проблем е нужно да разполагаме със съответния инструментариум. Това е най-вече една сериозна, силна съдебна система, която не е подвластна на организираната престъпност.”

Българските граждани могат да мотивират политиците да постигнат съгласие за реформа в съдебната система. Самата реформа не е важна, защото така искат от Брюксел.

„България има нужда от тази реформа. България има потенциал и политическите сили са призовани да загърбят различията си в името на националния интерес. А националният интерес означава, че има съдебна реформа, която се изпълнява и дава резултати. Това не е нещо задължително, което трябва да се причини на България. Това е нещо, което България трябва да направи сама по волята на народа си.”

Чуйте какво каза още н. пр. Ема Хопкинс пред БНТ за кризата с имигрантите и впечатленията си от България.

Hopkins_BNT