Skip to main content

РБ внесоха още предложения за конституционни промени

Purvo_cheteheРеформаторският блок внесе две предложения към законопроекта за промени в Конституцията, който на 23 септември беше приет на първо четене. Стъпката е очаквана, информира „Правен свят”.

Точката за явно гласуване във Висшия съдебен съвет присъстваше в първоначалния законопроект, но отпадна по настояване на ДПС. Още тогава Реформаторите обещаха да я предложат отново в дебата между първо и второ четене. Димитър Делчев от ДБГ, един от вносителите, припомня аргументите:

Явното гласуване ще доведе до по-голяма прозрачност на решенията на Съвета, който отговаря за управлението на цялата съдебна власт. Чрез него всеки член на ВСС ще носи лична отговорност за гласуването си и ще подлежи на граждански контрол, както всяка друга институция в България.”

Припомняме, че явното гласуване е сред идеите за всеобхватна съдебна реформа, издигнати от Инициатива „Правосъдие за всеки”.

Реформаторите предлагат също възможност за съдилищата да сезират Конституционния съд, когато са убедени, че приложимият по делото закон противоречи на Конституцията. Сега такава възможност имат само върховните съдилища, припомня Настимир Ананиев от ДБГ:

Това препречва възможността на гражданите да се защитят срещу текущо законодателство, което нарушава техните права.”

Очаква се и БСП, макар да гласуваха против законопроекта, да внесат предложения за промени. Според тях 11-членната парламентарна квота трябва да се избира с квалифицирано мнозинство на две трети от депутатите. Тук Инициатива „Правосъдие за всеки” стига още по-далеч, като предлага и намаляване на парламентарната квота във ВСС от единайсет на седем членове.

От БСП заявиха, че ще предложат и намаляване на мандата на „тримата големи” в съдебната система. И тук Инициативата предлага по-категорични промени: намаляване на мандата на всички членове на Висшия съдебен съвет, без право на преизбиране. За главния прокурор се предвижда също оценка за дейността и възможност за освобождаване от поста при лошо справяне със задълженията му или нарушения.