Skip to main content

Антикорупционни практики

DANSАгент на ДАНС е задържан на 2 октомври по подозрения, че е изнасял секретни данни за разработки на агенцията срещу контрабандата, пише „Правен свят“. Това съобщава заместник-председателят на ДАНС Олег Петков на обща пресконференция с главния прокурор Сотир Цацаров и главния секретар на МВР Георги Костов.

„От известно време имаме оперативно отношение към него“, заяви Петков. И допълни: „Ще бъдем безкомпромисни към такива служители в агенцията. Информацията се изнася на заинтересовани лица. В момента досъдебното производство тече“.

Задържани са и двама полицаи. Главният прокурор разкрва, че е започнала операция срещу незаконната миграция и каналджийството, организирана от ДАНС, прокуратурата и МВР:

„За първи път трите институции действаха на територията на цялата страна и то в добър синхрон. Създадена бе работна група, която успя да анализира основните фигури в този незаконен бизнес, както и основните рискови точки.“

Задържането на служителя на ДАНС също е съвместна операция. Вестник „Дневник” уточнява, че тя е дело на разследващото звено „Антикорупция”. То беше създадено в началото на април, за да преследва корупцията по високите етажи на властта, по подобие на румънския модел. За звеното се знае, че в него работят агенти на ДАНС и служители на МВР, но числеността и съставът му са засекретени. То е подчинено пряко на главния прокурор и само той разрешава огласяването на данни за дейността.

Първото съобщение направи на 30 септември вицепремиерът Меглена Кунева, която ръководи Съвета по антикорупционни политики. Шест месеца след създаването на Антикорупционното звено стана ясно, че са повдигнати обвинения на 12 магистрати и 10 висши служители. Досега беше известна акцията срещу съдия Румяна Ченалова, с неуспешния опит на прокуратурата да я задържи. Наскоро беше обвинена Антоанета Василева, бивш секретар на Комисията за борба с трафика на хора.

ROMANIA_DNA_2За сравнение Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния е напълно автономно звено със собствен началник. В дирекцията, оглавявана понастоящем от Лаура Кьовеши, работят прокурори, следователи, финансови експерти и полицаи. Те не са свързани с други ведомства, откъдето да влияят върху работата им.

Данните за дейността са в изобилие и редовно се изнасят от местните и световни медии и агенции. Последният хит е арестът на Сорин Опреску – бивш кандидат-президент и кмет на Букурещ, обвинен за вземане на подкупи. Българската преса цитира коментар на агенция Ройтерс за политици, като бившия финансов министър Дариус Вълков, чиито опити за източване на публични средства завършват с обвинения и ефективни присъди. На сериозни изкушения за присвояване са подложени румънските кметове, които управляват огромни бюджети. В големите градове на Румъния корупцията продължава да е масово явление. Но от 2013 г. насам прокурорите на антикорупционната агенция са изпратили на съд 92 кметове, 24 заместник-кметове, 22 председатели на общински съвети и други представители на местната власт, съобщава Ройтерс. Това е само част от данните за успехите на румънската специализирана прокуратура, която за първи път обвини действащ премиер, в лицето на Виктор Понта.

Опитът на съседите показва как може да се създаде ефективно антикорупционно звено, защитено от политически натиск и други влияния. Български политици изказват съгласие, че борбата с корупцията трябва да върви ръка за ръка със съдебната реформа. Но в законопроекта, с който стартира реформата, не са предвидени механизми за това.

Инициатива „Правосъдие за всеки” предлага въвеждане на конституционно ниво на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията във висшия ешелон на държавата. Той трябва да отговаря за разследвания и обвинения по сигнали и жалби на граждани и държавни институции. Трябва да бъде избиран от Висшия съдебен съвет и да се отчита пред него, но да е независим от главния прокурор.

Това е част от седемте ключови идеи, които Инициативата предлага към приетия на първо четене от парламента законопроект за промени в Конституцията. Това са основи за реална съдебна реформа, чиято цел е постигане на независим съд и отговорна прокуратура.

Фани Аронова