Skip to main content

Tърсят се седем достойни депутати

By 20.10.2015октомври 22nd, 2015Новини

19.10.2015, София

Logo_IPVДнес, ние, свободните граждани от гражданската инициатива “Правосъдие за всеки” се обръщаме директно към всички народни представител в българския парламент, като им изпращаме лично писма с нашите седем ключови предложения за съдебна реформа, засягащи промените в Конституцията, www.pravosadiezavseki.com/7idei. На основание Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление на 6 септември 2015 г., в град Пловдив, беше учредена Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. Гражданите, обединени в тази инициатива, провеждат информационна кампания и събират подписи в цялата страна. В срок от три месеца предложенията се внасят като законодателен проект в Парламента.

До дни в Народното събрание ще се разгледа на второ четене проектът за промени в Конституцията, резултат от “историческия компромис” между основните партии. НГИ “Правосъдие за всеки” смята тези промени за недостатъчни като обхват и смисъл. Моментът за истински дебат за съдебна реформа е назрял. Подписката на Инициативата ще бъде внесена в Народното събрание в средата на месец ноември и Парламентът ще бъде задължен да се произнесе по идеите в срок от 3 месеца.

На 21 октомври изтича крайният срок за внасяне на предложения преди второ четене на законопроекта за промени в Конституцията. Затова НГИ “Правосъдие за всеки” търси поне седем достойни и смели народни представители, които да подкрепят предложенията на Инициативата и да ги внесат от нейно име преди крайния срок, за да не се налага да се отваря отново Конституцонния дебат след три месеца. Ние ще подкрепим действията на тези депутати с подписи на граждани от страната.  Линк към текста на писмото до депутатите.

 

За седемте предложения за съдебна реформа:

Сред най-острите проблеми в съдебната система е нереформираната Прокуратура, която все още е устроена и действаща по тоталитарен съветски модел. В тази посока са насочени част от предложенията ни, като премахване на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори и намаляване на мандата му от 7/седем/ на 5/пет/ години. Предлагаме и въвеждане в Конституцията на нова длъжност заместник – главен прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта. Той трябва да действа независимо от главния прокурор, да се избира, отчита и освобождава от ВСС. Предлагаме също мандатът на членовете на Висшия съдебен съвет да се намали от 5/пет/ на 3/три/ години, без право на повторно избиране. Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет да се намали от 11 на 7 членове, а изборът да става с квалифицирано мнозинство на 2/3 от народните представители. Предлагаме и промяна на чл. 120 от Конституцията, за да се премахне възможността за изключване на административни актове от съдебен контрол. Не на последно място е предложението за явно гласуване по всички кадрови въпроси в колегиите и пленума на ВСС, с цел прозрачност на дейността и носене на лична отговорност на членовете на Съвета.

 

За Гражданска инициатива Правосъдие за всеки:

Гражданска инициатива “Правосъдие за всеки” е независима общност, която действа за независим съд, ефективно правораздаване и достъп до правосъдие за всички граждани в България. Инициативата покани Моника Маковей в София на 25 май 2015 г. и запозна обществеността директно на открит форум с огромния напредък в борбата с корупцията в Румъния и липсата на противодействие на корупцията в България. Сред учредителите на Инициативата са: Велислав Величков, Михаил Екимджиев, Любомир Авджийски, Петромир Кънчев, Биляна Гяурова-Вегертседер, Атанас Славов, Гергана Върбанова, Искрен Кръстев, Деян Василев, Димо Господинов, Георги Илиев. В Обществения съвет на инициативата са личности като Мануела Малеева, Ивайло Захариев, Александър Кашъмов, Кристиан Таков, Камен Алипиев, Нели Огнянова, Александър Джеров, Антоанета Цонева и десетки други граждани.

www.pravosadiezavseki.com

www.facebook.com/pravosadiezavseki