Skip to main content

Кой брани главния прокурор от идеите на Инициатива „Правосъдие за всеки”

ProkuraturaПарламентарна комисия се готви да отхвърли предложения за промени в Конституцията на Националната гражданската инициатива „Правосъдие за всеки”, съобщава „Медиапул”.

На 17 ноември промените в Конституцията ще бъдат обсъдени на второ четене от специалната комисия, преди да влязат за гласуване в пленарна зала. Според „Медиапул” ще отпаднат всички поправки, засягащи фигурата на главния прокурор.

„Точно преди предстоящото второ четене на конституционните поправки, които трябва да подготвят почвата за същинската съдебна реформа, към комисията е сформирана работна група, която да оцени постъпилите предложения след първо четене. Целта е да отпаднат тези, които не са в обхвата на останалите предложения. Сега се подготвят аргументите, с които идеите за по-завишен контрол върху фигурата на главния прокурор да се окажат извън този обхват.

Въпросните предложения бяха внесени от депутати от Реформаторския блок, но техен е автор е гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. Един от текстовете предвижда възможността обвинител номер едно да бъде отстраняван временно при „обосновано предположение за извършено престъпление“. Предложената процедура би позволила на ВСС да взема такова решение с обикновено мнозинство от 13 гласа, вместо със сегашното изискване за поне 17 гласа от общо 25 членове на ВСС.”

Текстове, които застрашават недосегаемостта на главния прокурор и постановяват истинска отчетност пред парламента, може да не бъдат допуснати до гласуване.

„Формалното обяснение защо идеите е възможно да отпаднат, се крие в правилника на парламента, според който между първо и второ четене на даден законопроект не могат да се допускат текстове, които не са свързани с принципите и предмета на законовата инициатива. При други подобни случаи обаче текстовете все пак са се допускали в пленарна зала, само че с уточнението, че ресорната комисия не подкрепя текста.”

Депутати от различни партии смятат, че самото обсъждане на темата за главния прокурор ще предизвика напрежение. Самият той можел да стигне до провокации.

„От Реформаторския блок пък смятат, че ако колегите им проявят политическо чувство, трябва да внесат текстовете в зала. „Ако ги изключат изобщо от обсъжданията, дебатът ще се случи извън парламента и самото управление ще е в по-неизгодна позиция. Колкото до нашата позиция – ние сме напълно наясно, че тези текстове няма да минат“, коментираха депутати от блока.”

Дебатът за истинска съдебна реформа отдавна излезе от парламента и в него се включват все повече български граждани. Стотици слагат подписи под предложенията на НГИ „Правосъдие за всеки”, които комисията се готви да отхвърли.

Развръзката предстои. Второто четене на конституционния законопроект се очаква през следващата или по-следващата седмица. Вижте още в материала на „Медиапул”.