Skip to main content

Деян Василев: Реформата на съдебната власт не може да стане само отвътре, трябва да се задействат гражданите

Деян Василев

Деян Василев, снимка Георги Кожухаров

 

Интервю за Петя Владимирова от в-к Дневник. Тази събота и неделя (14 и 15.11.2015) пред Народния театър в столицата „Правосъдие за всеки“ организира „Правосъден уикенд“, на който се разясняваха на гражданите  идеите си за реформа на съдебната власт  и се събираше подписка до Народното събрание  за  приемане на предложенията им за конституционни промени, които бяха внесени след първото гласуване на проекта.

Деян Василев е сред учредителите на Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. Той е икономист по образование, основател и управител на финансовия сайт Moitepari.bg, част от мрежата портали Finzoom в България, Румъния и Турция. Преди това Деян е основал и ръководил софтуерната фирма Eastisoft – в периода 2000 – 2006 г. Един от основателите на Българската асоциация на софтуерните компании, БАСКОМ. 

Какво представлява  Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, как се роди идеята, обяснете за подписката, която събирате – кога ще я внесете и какви са очакванията ви?

 Инициатива „Правосъдие за всеки“ е общност от граждани,свободни хора с най-различни политически възгледи – от левия до десния спектър. Обединява ни едно: не можем повече да живеем нормално в условията на беззаконие, потъкване на правилата и липса на справедливост, особено за нарушителите на закона по високите етажи на властта. Повече за участниците може да се види наhttps://pravosadiezavseki.com/about/. Започнахме да се събираме и вдъхновени от това, което се случва в съседна Румъния, където за доказани случаи на корупция, източване на обществени фондове и търговия с влияние има ефективно осъдени над 100 политици, бивши министри, зам.-министри и кметове, както и престъпни бизнесмени и медийни магнати. В Румъния съдебната система е освободена от страха, за магистрати и разследващи прокурори няма недосегаеми политици, а общественото мнение е на точката на кипене, що се отнася до нетолерантност към корупцията – както показа и дори случаят от миналата седмица с оставката на обвинения в корупция експремиер Виктор Понта.

Всички тези развития и сравнението с гротескната ни правосъдна реалност ни подбудиха да поканим Моника Маковей на 25 май в София, от която научихме, че още през периода 2004 – 2007 година в Румъния са направени такива реформи, каквито ние в България през 2015 все още не сме започнали даже. И така – в продължение на дълги месеци срещи между десетките конституционалисти, юристи и експерти, изкристализираха 7 предложения за съдебна реформа в конституцията (www.pravosadiezavseki.com/7idei), за които има безспорен консенсус, че ако бъдат приети, ще дадат силен тласък към поставянето на правилната законодателна рамка. Например темата за реформа на прокуратурата е буквално тема табу за политиците и за медиите. Цари пълно медийно затъмнение и дори насаден физически страх да се говори по темата. Как може при такова положение да очакваме магистрати с интегритет да започнат да действат по вътрешно убеждение и да довеждат до успешен край стотиците забатачени разследвания и дела за корупция по високите етажи на властта?!

За да окажем най-подходящия обществен натиск, решихме да използваме Закона за прякото участие на гражданите в държавното управление, за да регистрираме на 6 септември в Пловдив Национална гражданска инициатива и да внесем нашите предложения директно в Народното събрание.

Правосъдният уикенд е организиран от вас, а планираният за понеделник митинг с искане на оставката на Вшисшия съдебен съвет и главния прокурор, който се организира във „Фейсбук“,  част от същата инициатива ли е?

 И в отминалия  уикенд продължихме активно да събираме подписи и  пред Народния театър. Все още има много хора, които ни подкрепят, но не са имали време да се включат. Ако досега е имало най-разнообразно експертно говорене по темата, след създаването на инициативата за нас е важно да окажем обединен и фокусиран граждански натиск за отчетност на прокуратурата, за намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, за явно гласуване в съвета и др. Някои от нашите предложения бяха внесени в парламента от депутати преди второто четене на промените в конституцията.

Очевиден е парадоксът, че участниците в сегашната политическа система нямат абсолютно никакъв интерес от работещо правосъдие, напротив, те биха били потърпевши от това. За сметка на това в обществото е назряла и е крещяща нуждата в България като граждани да заставим политиците с държавническо мислене да въведат истински правила.

Реформата на системата не може да стане само отвътре, както виждаме от изтеклите записи тези дни, в които са замесени дори шефове на комисии от ВСС. Съдебната система е потънала в блато от порочни зависимости и цари повсеместно „опраскване“ на всичко. Видя се миналата седмица и на протеста на сдружение „За да остане природа в България“, който инициатива „Правосъдие за всеки“ подкрепи. 

Ето защо стотици будни граждани организират и протест пред Съдебната палата в понеделник, 16 ноември от 18:30. Инициатива „Правосъдие за всеки“ не е организатор на този протест, но участниците в инициативата подкрепят и ще участват! Повече така не може – ако достатъчно голяма критична маса от граждани го поискаме едновременно – ще се случи, от нас зависи.

Какви са хората учредители и активистите на „Правосъдие за всеки“ и имате ли активност и в други градове?

 Сред учредителите на инициативата са: Велислав Величков, Михаил Екимджиев, Биляна Гяурова-Вегертсетер, Любомир Авджийски, Искрен Кръстев, Петромир Кънчев, Мирослава Петрова, Люба Батембергска, Мирослав Мичев, Георги Илиев. Подкрепят ни личности като Кристиан Таков, Александър Кашъмов, Ангел Калайджиев, Мануела Малеева, Ивайло Захариев, Владимир Пенев, Давид Джамбазов, Николай Стайков, Самуил Петканов, Иво Божков, Камен Алипиев, Васил Гюров и десетки други. Постоянно растящият списък може да се види тук:https://pravosadiezavseki.com/about/#collaborators. 

В продължение на три месеца провеждаме информационна кампания, събираме подписи в подкрепа на нашите предложения. Проведохме обществени срещи-дискусии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, а през другата седмица – в Благоевград. Навсякъде получаваме подкрепа за идеите и успяваме да мобилизираме хора от цялата страна да се включат по-активно в инициативата.

Какви бъдещи действия смятате да предприемете, за да подпомогнете промените в съдебната власт и какъв хоризонт във времето планирате за „Правосъдие за всеки“?

– На 24 ноември организираме и широка дискусия по темата в парламента, а на 25 ноември планираме да внесем предложенията с подписката, което според закона означава, че Народното събрание е задължено да разгледа нашите идеи в рамките на 3 месеца.

Както казах, депутати вече внесоха някои предложения. През следващите седмици ще продължаваме да говорим все по-високо по темата, ще изпращаме послания и ще настояваме за срещи с всички депутати. Както сподели един съмишленик – ние работим активно за чудото, за това народните представители да започнат да действат достойно, да гласуват по съвест и в полза на буквално крещящия обществен интерес.

Няма да се откажем от обществения натиск към народните представители, докато не постигнем нашите цели, дори и това да се наложи да е в рамките на следващо Народно събрание! Процесът е дълъг, но целта вече е кристално ясна. И всички разбират, че това е най-голямата битка за държавността в България, за правосъдие за всеки! Спечелим ли тази битка, изчистим ли съдебната система, тя ще започне да чисти всичко останало, което не е наред в България.