Skip to main content

За външното финансиране и центровете на влияние в България

By 21.11.2015декември 5th, 2017Новини

#OSTAVKAВелислав Величков и Георги Илиев получиха право на отговор и опровергаха лъжите, изречени от Ясен Тодоров в ефира на БНТ. Членът на Висшия съдебен съвет гостува в предаването „Още от деня” на 16 ноември, когато пред Съдебната палата вървеше протест срещу корупцията в съдебната система. Тодоров нарече протеста „добре планиран и режисиран сценарий” и обяви, че някакъв „център” прави „опит за сваляне на легитимно избрани главен прокурор, Висш съдебен съвет и премиер”. Сред заговорниците беше спомената Инициатива „Правосъдие за всеки”. По думите на Тодоров всичко се финансирало от неизвестен за него фонд.

Георги ИлиевКого всъщност финансира въпросният фонд поясни Георги Илиев от „Протестна мрежа”, получил право на отговор, като един от организаторите на протеста.

„Единствената организация, посочена от господин Тодоров, като финансираща този център, беше норвежко-лихтенщайнския и исландски фонд, чийто най-голям бенефициент е всъщност Висшият съдебен съвет.”

„Протестна мрежа” не е получавала средства от фонда, увери Георги Илиев и допълни, че като предприемач има напълно прозрачна дейност.

VELISLAV_VELВелислав Величков, председател на Инициативния комитет на НГИ „Правосъдие за всеки”, разясни по силата на кой закон е учредена Инициативата и каква е целта на провеждащата се подписка. По-рано Ясен Тодоров заяви, че видял младежи да раздават листовки, но те не могли да обяснят за какво става дума.

„Тази брошура съдържа седемте ключови идеи на Националната инициатива „Правосъдие за всеки”, които са стигнали до над 10 000 души в страната в шест града. Ние вече имаме събрани над 4000 подписа.

Тези над 4000 души, които са се подписали, много добре запознати с тези предложения, вчера също бяха обидени от г-н Тодоров, че едва ли не ги ръководи някакъв център.”

Величков подчерта, че Инициатива „Правосъдие за всеки” има напълно публична дейност.

„Ние проведохме срещи с депутати, с парламентарни групи. Ние имахме среща и с министър-председателя по въпросите на тези седем идеи, които ще отстояваме докрай.

Проектобюджетът за кампанията ни от три месеца е на стойност 12 000 лв., които още не сме събрали. Той се намира на нашата страница, със 77 дарители.

Колкото до центровете, които се споменаха, и това е най-тежкото обвинение, едва ли не някакви преврати срещу главния прокурор и министър-председателя – ние имахме среща с министър-председателя по важността на тези теми, а следващата седмица каним главния прокурор в парламента, преди внасянето на подписката, за да кажем защо реформата в прокуратурата е толкова важна и защо 20 години никой не отваря дума за прокуратурата. Какъв е този страх да се каже, че 20 години в България има престъпления, но няма наказания? И когато говорим за центровете, ще попитаме кои са центровете, които влияят на тайното гласуване във Висшия съдебен съвет, които влияят на съдийските и прокурорски назначения, на неслучайното разпределение на делата.”

OTGOVORВижте правото на отговор, излъчено на 17 ноември 2015 г. в ефира на БНТ.

Yasen_TodorovНе само пряко засегнати реагираха на лъжите, изречени от шефа на етичната комисия на ВСС. Медиапул разясни подробно кой е фондът, обвинен за подривна дейност в страната ни.

„Финансовият механизъм за европейско икономическо пространство включва Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и че с неговата финансова помощ се реализират ключови проекти на самия Висш съдебен съвет. За които Ясен Тодоров или не знае, или умишлено пропуска, или просто кадровиците на Темида харчат европейски пари колкото да отчитат дейност.

Само за седем минути в телевизионния ефир, „оправното момче“, което владее лобитата във ВСС (по думите на отстранената съдийка Владимира Янева-бел.ред.) успя да набърка в едно конституционните промени, протеста срещу корупцията в съдебната власт от вторник, записите „Яневагейт“, бежанската криза в Европа, атентатите в Париж, премиера на Унгария и критиките срещу тежко компрометирания ВСС.”

Прочетете още в анализа, озаглавен „Ясен Тодоров обвини европейски спонсори в опит за преврат”.