Skip to main content

Дневник: „Активността на „Правосъдие за всеки“ е безпрецедентен пример за гражданско действие в непопулярна област”

2411_Debat2Вестник „Дневник” отразява дебата за правосъдната реформа, организиран на 24 ноември от Инициатива „Правосъдие за всеки” в зала Изток на Народното събрание. За акцент са избрани думи на министъра на правосъдието Христо Иванов:

„Има усещане за боязън да се говори на тема прокуратура, въпреки че предстои разглеждане на промените в Конституцията, които трябва да бъдат последвани и от измененията на Закона за съдебната власт. И въпреки становището на Венецианската комисия, която даде силна подкрепа не само за реформа на Висшия съдебен съвет, но и за отиване отвъд към по-задълбочени промени. Призовавам всички да се съобразят с този политически факт. Комисията постави открито въпроса със свръховластената прокуратура.”

Отбелязан е фактът, че важните фигури в съдебната система не се отзоваха на отправените покани.

„Въпреки че дискусията се проведе в разгара на скандала „Янева-гейт“, който удари с все сила върховете на съдебната власт, високите ръководители от системата игнорираха събитието, никой от тях и от Висшия съдебен съвет не дойде, нямаше представител на прокуратурата. Блестеше с отсъствието си председателят на Временната комисия за Конституцията Димитър Лазаров.

Вместо тези, които ще обсъждат в парламента промените,  дойдоха посланиците на Ирландия, Франция и Чехия,  а други посолства на страни от ЕС изпратиха свои представители.”

2411_Debat1Велислав Величков и Любомир Авджийски представиха седемте идеи за промени в Конституцията, шест от които внесоха преди второто четене депутати от Реформаторския блок. Радан Кънев отбеляза, че политическите сили се страхуват от прокуратурата.

„С това откровение съпредседателят на РБ Радан Кънев обясни защо са нереални според него надеждите за промени в сегашния прокурорски модел, при който високи съдебни шефове, замесени в  скандално уронване на престижа на съдебната власт, трябва да разследват сами себе си. И не се спря на големия въпрос, повдигнат остро от Янева-гейт, а именно  –  че когато няма механизъм за независимо разследване, нарушения и престъпления остават неизяснени и ненаказани.”

„Дневник” припомня какво представлява общността „Правосъдие за всеки” и Националната гражданска инициатива, чрез която се събират подписи за истинска съдебна реформа.

„Следващата седмица ще внесат в парламента подписката си. Депутатите са задължени в срок от три месеца да разгледат предложенията и да ги гласуват. Дори да ги отхвърлят, което сигурно ще направят, активността на „Правосъдие за всеки“ е безпрецедентен пример за гражданско действие в непопулярна област. Случайни граждани, докато се опдписваха, нарекоха „апостолска работа“ активността на доброволците да обясняват трудната материя на съдебните промени.”

Вижте подробности в материала на „Дневник”.