Skip to main content

Съдия Яна Димитрова: Искаме реална съдебна реформа

Judge_Yana_Dimitrova_1Съдия Яна Димитрова от Разлог излага исканията на своята гилдия за истинска съдебна реформа в предаването „Тази сутрин” на БТВ. Тя уверява, че съдиите преследват не политически, а чисто професионални цели и разяснява защо квотите за избиране на съдии и прокурори във Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да са различни.

„На първо място е много важно да се направи разграничението между това, че стандартите за управление на прокуратурата и тези за управление на съда са различни. И това не е случайно, защото функциите на двете институции са крайно различни. Прокуратурата е страна в процеса, тя осъществява политики. Не политика в смисъла, в който се приема масово, а политика в смисъла на борбата с престъпността. Т. е. функцията на прокуратурата е да осъществи политиката на държавата. Съдът не осъществява политики и в този смисъл стандартите за независимост са различни. Няма как прокуратурата да е независима в смисъла, в който трябва да е независим съдът, просто защото тя е призвана да осъществява политика.”

В разговора с водещия Антон Хекимян се припомня, че в някои европейски страни прокуратурата е под шапката на правосъдното министерство, както е било и в Царство България. Съдия Димитрова припомня и как действа нашата прокуратура сега:

„Ние сме приели този модел по съветски образец, който действа и към днешна дата.”

Яна Димитрова обяснява защо се политизира ВСС с предложената от АБВ схема за избиране на членове в съдийската колегия, а именно: шестима членове, избрани от съдии, шестима, избрани от Парламента и двамата „големи” – председателите на ВКС и на ВАС.

„Двамата големи автоматично се причисляват към квотата на съдиите, защото се наричат съдии. Но разграничителният критерий е начинът, по който те се избират. След като се избират от Висшия съдебен съвет, те не могат автоматично да бъдат причислени към квотата на съдиите, избрани от съдии. Няма как да стане. А стандартът, включително и европейски, е следният: в квотата трябва да преобладава броят на тези, които са избрани от самите съдии, за да се елиминира възможността за каквото и да е влияние.”

Ставащото сега няма да доведе до реална промяна, подчертава съдията от Разлог.

„… защото за нас е важно по какъв начин някой решава, в случая това е ВСС, кой да бъде съдия, кой да бъде прокурор, кой да бъде следовател. Защо, на какъв пост? И да може да обясни защо това е така. Защото в последните години съдебната система генерира скандали, много често свързани с това, че никой не разбира по какъв критерий някакви хора заемат някакви постове.”

Вижте още от разговора в студиото на БТВ.

Judge_Yana_Dimitrova