Skip to main content

Отворено писмо до новия министър на правосъдието

By 18.12.2015март 22nd, 2021Новини, Становища

Logo_IPVУважаема г-жо Захариева,

     През последните месеци сме свидетели на безпрецедентна война на статуквото и олигархията срещу реалната съдебна реформа в страната. Поради тази война един достоен министър подаде оставка, а председателят на Върховния касационен съд направи историческо объщение към съдийската общност, към законодателния орган и към нацията. За първи път в историята ни общността на съдиите бе принудена да излезе пред Съдебната палата и да покаже, че нещата не могат да продължават така.

    Реформата бе подменена с политическа сделка и двойни компромиси и не бе завършена. Сега на всички е ясно, че за да продължи демократичният път на развитие на страната, е необходима Истинска съдебна реформа, която да доведе до:

  1. Пълна независимост на съда от политическата класа и от прокуратурата като страна в процеса. Необходимо е намаляване на парламентарната квота и правилното ѝ разпределение в двете колегии на Висшия съдебен съвет. Кадровите въпроси в съда трябва да бъдат решавани при мнозинство на съдиите, избрани от съдии. За сравнение, в съдийската колегия на Франция има 12 съдии, избрани от съдии, и 6 представители на други институции /президент, горна и долна камара на парламента/, а в Румъния съдийската колегия се състои от 9 съдии, избрани от съдии и 1 представител, избран от парламента. Такива са международните стандарти и България не ги спазва.
  1. Децентрализация и отчетност на прокуратурата, която е най-нереформираната институция в съдебната власт с огромен за размерите на страната финансов и човешки ресурс, но с изключително ниска ефективност. Общественото доверие към тази институция е само 6%, а скандалите от неправилното ѝ управление сриват авторитета на съдебната власт.
  1. Законодателна и институционална уредба, която да започне незабавно борба с корупцията по високите етажи на властта. Корупционните скандали сриват държавността и пречат на българите да развият своя социален, културен и икономически потенциал. Наложително е създаването на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който е независим от главния прокурор и се избира и освобождава от Висшия съдебен съвет.

    Задачата Ви като министър на правосъдието – в толкова сложна ситуация и в преломен за реформата момент, е изключително трудна. Вие нямате време и комфорт и поради сринатото доверие на гражданите в съдебната власт и система. Събуденото гражданско общество ще разбере веднага дали сте готова да работите честно и смело за решаване на тежките проблеми в съдебната система или Вашите авторитет и дейност ще бъдат използвани единствено за успокояване на обществото и смекчаване на критиката в мониторинговия доклад на Европейската комисия в края на януари 2016 г.

    Ориентир за обществена оценка на Вашата дейност за осъществяване на дълбока съдебна реформа за всички ни ще бъде, дали ще насочите своите усилия за:

  • Инициране на нова  процедура за  промени в Конституцията, възоснова на внесените от Инициатива „Правосъдие за всеки” и от хиляди български граждани Седем предложения за   дълбока съдебна реформа.
  • Незабавно внасяне и защита в Министерски съвет и Народното събрание на проекта за изменение и допълнение на  Закона за съдебната власт, изготвен от Вашия предшественик г-н Христо Иванов след близо едногодишни обществени обсъждания с магистратските общности и гражданските организации. А едва след това да отправите поглед към процесуалните закони, които са безспорно важни, но не и решаващи за възстановяване върховенството на закона и чувството за справедливост в обществото.

Нищо по-малко от това не може да реши тежките проблеми на правосъдната система. Ако имате визия и смелост да тръгнете в тази посока, ще получите подкрепата ни, както и тази на хиляди български граждани, копнеещи за върховенство на закона, независим съд, ефективна прокуратура и работещи институции. Ако не, ще бъдете просто удобният министър, обслужил подмяната на реформата в полза на плутократичното статукво.

Изборът и отговорността са Ваши!

    Очакваме Вашите управленски приоритети и конкретна дейност да отговорят на смелите позиции на гражданите и магистратите.

С уважение,

Инициатива „Правосъдие за всеки”