Skip to main content

Магистрати подкрепят Лозан Панов

By 09.01.2016февруари 17th, 2016Новини

Speech_BNTОбщо 145 съдии подкрепиха председателя на Върховния Касационен съд Лозан Панов за историческата реч, произнесена в края на миналата година, информира „Правен свят“.
Магистрати от Върховния касационен съд, Софийския апелативен съд, Софийския районен и Софийския градски съд, както и от съдилища в Русе, Разлог и Луковит, се подписаха под писмо, изпратено до Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. На 11 януари комисията ще разглежда сигнал срещу председателя на ВКС, подаден от сдружението „План Б“. В сигнала се твърди, че Панов е нарушил Етичния кодекс, според който „Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“.
На 11 декември Лозан Панов призова „Нека кажем не на страха“ в словото си по случай 135-ата годишнина на ВКС, което може да се види в текст и картина на сайта на Инициатива „Правосъдие за всеки“. Думите му имаха широк обществен отзвук. Магистратът обяви в прав текст, че статуквото не е разрушено и поиска от олигархията да върне държавата и институциите на гражданите. Един от тримата големи в съдебната ни система призова съдиите:
„…да се борим заедно с всички сили съдът да разполага с онази степен на независимост, която да осигури господство на правото.”
Той изрече и думи, които могат да се приемат за призив към всички граждани:
„Нека кажем не на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: Стига вече толкова!”
Според сигнала на „План Б“ ораторът е извършил нарушение с друг паметен пасаж от речта си, започващ с думите:
„Но както казва Рузвелт: „В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено“. Затова ако за четвърт век демократично съществуване, държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено.“

Judges_SudPalata_1112

Вечерта след речта съдии и граждани демонстрираха заедно пред Съдебната палата и знаменателните думи на Лозан Панов прозвучаха отново, прочетени от Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки”.