Skip to main content

ВСС избра за свое лице близък до премиера магистрат

BCCНа 20 януари Висшият съдебен съвет избра за свой представляващ сочения за близък до премиера съдия Димитър Узунов. Това е новината от заседанието, на което Инициатива „Правосъдие за всеки” призова с писмо да бъде решен категорично скандалът с есемеса до премиера Бойко Борисов от 14 януари.

Решението е изненадващо, информира „Правен свят” в подробен репортаж.

„За смяна на представляващия съвета никой до момента не беше отварял дума. Точката за тази рокада бе изненадващо внесено в началото на днешното заседание от Милка Итова, предложението идва от 12 от кадровиците. Такова предложение нямаше нито в редовния дневен ред, нито в допълнителните точки.

Предложението идва седмица преди доклада на Европейската комисия и само ден, след като бившият правосъден министър Христо Иванов заяви пред БНР, че за него няма съмнение, че точно Димитър Узунов е членът на съвета, който е пратил предизвикалия скандал смс до премиера Бойко Борисов.”

Информация за готвената стъпка са имали 12 членове на ВСС – достатъчно, за да се приеме решението. Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Магдалена Лазарова са магистратите, които се възпротивиха на предложението и поискаха отлагане.

Kalin_KalpaktchievПреди да напусне заседанието, съдия Калин Калпакчиев каза:

„Решението е взето другаде, не в тази зала. Това е провокация към здравия разум, почтеността, към ВСС, към обществото и българските граждани. За мен е взето с безпардонност. Вее тоталитарен хлад, не се търпи чуждо мнение. За тези три години не проумях как различното мнение е в състояние да доведе до ярост мнозинството в тази зала. Тази груба демонстрация на сила е нетърпима и необяснима. Това е наказателна акция срещу инакомислещите.“

Julia_Kovatcheva_1Съдия Юлия Ковачева попита какво основание за критики е дала отстранената от позицията представляващ ВСС Соня Найденова и също напусна заседанието, с думите:

„Благодарим, че ни свеждате до знанието решението. Считам за безпредметно моето участие в подобен дебат и няма значение как ще гласувам“

Sonia_NaidenovaСъдия Соня Найденова вече няма да е лице на ВСС, макар към нея да бяха отправени само благодарности за свършената работа и нито една критика. Найденова обаче е сред членовете, които се съгласиха да представят разпечатки от мобилните си телефони, за да бъде разрешен скандалът с есемеса до премиера Бойко Борисов, с който кадровият орган на съдебната власт започна годината.

Dimitar_UzunovПредложеният Димитър Узунов си направи отвод и също излезе, но беше избран, след като на заседанието останаха само 15 членове на ВСС, сред които 12-те вносители на предложението.

VeznaВ мигновена реакция на станалото, Съюзът на съдиите се обърна с отворено писмо до ВСС, в което поиска обяснение за избора.

„Припомняме, че в качеството Ви на членове на орган, конституиран и с гласовете на магистрати, и с избор от Народното събрание, дължите отчетност и прозрачност за всички Ваши действия както на професионалната общност, така и на обществото. В този смисъл Ви призоваваме да обявите съображенията си да смените досегашния представляващ съвета, по този извънреден начин, както и да изберете конкретно Димитър Узунов за нов представляващ ВСС.

Призоваваме господин Узунов да обяви публично съдържанието на водената от него кореспонденция от ползвания от него мобилен телефон (или мобилни телефони, ако са повече от един) за времето от 9,30 ч. до 13,00 ч. на 14.01.2016 г.”

Съюзът на съдиите пита напусналите заседанието дали си струва да остават в кадровия орган.

„Призоваваме членовете на ВСС, които днес са напуснали заседанието след внасянето на предложението като извънредна точка от дневния ред, да заявят публично дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на този орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му и за изпълнение на възложената му от закона задача да отстоява независимостта на съдебната власт.„

Boyko_FBЕпилог на днешния ден стана реакцията на премиера Бойко Борисов, публикувана във Фейсбук, както информира „Дневник”:

„Последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата“.

Борисов определя като абсурдни твърденията, че се меси в работата на съдебната власт и обещава съдебната реформа да продължи.

Totem_SadPalata_nightИнициатива „Правосъдие за всеки” все така настоява пред Висшия съдебен съвет за докаже, че е способен да ръководи една независима съдебна власт в България. Поведението на редица личности и сдружения от правния свят показват, че в страната ни има достатъчно магистрати, желаещи да упражняват достойно професията си. Остава да се намерят достатъчно граждани, които да ги подкрепят.