Skip to main content

Лозан Панов обяви бойкот на ВСС

Speech_BNTПредседателят на Върховния касационен съд Лозан Панов категорично отказа Димитър Узунов да го представлява като член на Висшия съдебен съвет, информира „Правен свят“. Това е новината от 21 януари – ден след заседанието, на което 12 членове на ВСС изненадаха колегите си с предложението и изброра на Узунов за лице на кадровия орган. Този своеобразен пуч накара шестима магистрати да напуснат вчерашното заседание.
Днес Лозан Панов призова членовете на ВСС, които имат достойнство, да не участват в заседанията, ако до понеделник Димитър Узунов не представи разпечатка от телефонните си разговори и изходящи смс-и за датата 14 януари, когато член на Съвета изпрати на премиера Бойко Борисов съобщение. Панов припомни, че Узунов е обектът на най-големите подозрения.
„Отказвам да бъда част от всичко това, призовавам и цялата българска магистратска общност да упражним заедно натиск за разкриваме на истината затова кой е изпратил съобщение до МС. Само по такъв начин бихме могли да защитим своето достойнство като магистрати. Докато това не се направи аз няма да участвам в заседанията на ВСС.“
Лозан Панов откри днешното заседание със слово, цитати от което са публикувани в „Медиапул“ и основните издания.
„“Не повярвах нито на очите си, нито на ушите си заради случилото се на извънредното заседание на ВСС. Този път няма да стане така, защото този път не може всички да бъдат маскари. Общественото доверие във ВСС е достигнало нулева точка. Рибата се вмирисва откъм главата.
Само справедливостта може да спре тази агресия, а справедливост обществото очаква именно от правосъдието. Връщането на справедливостта започва с изчистването на името на върховния орган на съдебната власт. Нека да понесем тази отговорност пред тези, които са ни дали тази власт, и да осъзнаем, че тази колективна наглост и арогантност няма да остане безнаказана, че парата, която се натрупва, рано или късно ще избие.“
Димитър Узунов реагира веднага на словото на Панов и обяви, че ще покаже разпечатките от мобилния си телефон.
Но спиралата на скандали, в която изпадна ВСС, вече предизвиква буря от реакции. „Нравственият фалит на ВСС придоби цинични измерения“, заявиха от Българския институт за правни инициативи и припомниха как беше избрана за представляваща Съвета сменената вчера Соня Найденова.
„За сравнение, предложеният на вчерашното заседание г-н Узунов не коментира в зала пред колегите си и не изложи вижданията си за това как на практика ще изпълнява функциите на представляващ ВСС. Не стана ясно каква част от поверените на Соня Найденова правомощия, включително да информира обществото за дейността на съвета, тя не изпълни в качеството си на представляващ ВСС. Всъщност, послевкусът на вчерашните „дебати“ е, че ВСС не си търси представляващ, а (еднолично) управляващ.
Показната и последователна липса на аргументация в решенията на правителството на съдебната власт разрушават нещо повече от доверието към системата разрушават възможността то някога да бъде напълно възвърнато.“
Позицията на БИПИ може да прочетете на сайта на института.