Skip to main content

Парламентарни комисии решават за предложения на НГИ „Правосъдие за всеки”

By 09.02.2016март 23rd, 2021Новини, Събития

Totem_SadPalata_nightДве парламентарни комисии ще разгледат предложенията на НГИ „Правосъдие за всеки” за съдебна реформа. Това ще стане на 10 февруари от 15.30 ч. в зала 238 на бившия Партиен дом. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление задължава Народното събрание да ги разгледа в срок от три месеца от внасянето им и да обяви решението си. Предложенията са разпределени за становище на Комисията по правни въпроси, както и на Комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите, които ще ги разгледат на съвместно заседание.

ПРИ СИЛЕН ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС за 9 дни бяха изпратени над 1250 писма до депутати от различни политически партии с призив да подкрепят предложенията на Инициативата и за ново отваряне на Конституцията, като част от кампанията „Гражданско известие за правосъдие”:

Общественият съвет към Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалби на гражданите вече гласува единодушно да препоръча седемте законодателни предложения да бъдат подкрепени и разгледани по същество и в пленарна зала, а не само в комисиите.

СЪЩЕСТВУВА ОПАСНОСТ въпреки това комисиите да разгледат предложенията и подписката проформа и да ги отхвърлят, без да ги обсъдят по същество. Депутатите вече използваха този „похват” през есента на 2015 г. при предишните промени на Конституцията. Тогава създадената за целта Конституционна комисия отказа да допусне предложенията на Инициативата, които бяха внесени между първо и второ четене от 5-има народни представители, с довода че те „са извън обхвата” на законопроекта. Напълно е възможно и сега да бъде използвана подобна процедура, с цел да бъде блокирана волята на над 5000 български граждани да поискат пряко от Народното събрание да извърши реална и ефективна реформа във Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

ОБЩЕСТВЕНОТО ВНИМАНИЕ И ДНЕС Е ВИСОКО, както през декември 2015, когато отказът на парламента да започне тази реформа предизвика безпрецедентни протести на съдии и хиляди граждани. Сега, след силно критичния доклад на Европейската комисия, внесените предложения по Закона за прякото участие на гражданите във властта са пряка процедурна възможност да се отвори отново Конституцията и да се продължи със съдебната реформа.

 Припомняме, че на 02.12.2015 г. Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” внесе подписка в Народното събрание с подкрепа за седем ключови предложения за съдебна реформа /вх. № 539-01-14/, по Закона за прякото участие на гражданите в Държавната власт и местното самоуправление. Националната инициатива беше подкрепена с подписите на 5090 граждани от цялата страна, като 4018 от тях са признати за валидни.