Skip to main content

Съдебна реформа сега:
Гражданското ускорение
Стефания Гичева

By 27.04.2016март 23rd, 2021Новини, Събития

Debate_1904_Nia_1Форумът „Съдебна реформа сега: Гражданското ускорение” се проведе на 19 април 2016 г. в зала „Ерато” в София, с идея за равносметка и поглед към бъдещето по пътя към истинска съдебна реформа в България. Представена беше и единствената по рода си гражданска кампания за съдебна реформа – НГИ “Правосъдие за всеки”.

Във встъпителното слово Стефания Гичева сподели личните си убеждения и разказа за раждането на Инициатива “Правосъдие за всеки”.

Уважаеми дами и господа, имам удоволствието и честта да ви приветствам с добре дошли на днешното събитие, организирано от НГИ „Правосъдие за всеки” под надслов: „Съдебна реформа сега: Гражданското ускорение”. Бих искала да благодаря за специалното внимание към нашия форум от страна на посолството на Великобритания и Н. пр. Ема Хопкинс. Тя ще бъде представлявана от г-н  Майкъл Дейвидсън, началник на политическия кабинет, който ще се присъедини към нас във втората част на дискусията. Благодаря също на  посолството на Кралство Нидерландия и Н. пр. Том Ван Оорсхот, който изпрати като свой представител г-жа Боряна Кацарска. Благодаря и на посолството на Швейцария и Н. пр. Денис Кнобел  за интереса към нашия форум. За нас е чест и заявеното присъствие от Представителството на ЕК в България. Очакваме г-н Юри Тавание, постоянен съветник към  Генерален секретариат „Механизъм за сътрудничество и проверка“. Благодарим ви, че сте част от нас днес.

Казвам се Стефания Гичева. Адвокат съм, член съм на Инициатива „Правосъдие за всеки” и освен като гражданин, съм привързана и професионално към идеите на Инициативата.

Преди години, когато започнах следване в Софийския университет, на първото упражнение по Обща теория на правото асистентът ни тогава – вече покойният Георги Денков, каза: Колеги, нали не очаквате правото да се развива като в роман на Гришам или  сюжет от филма „Нощ се спуска над Манхатън”? Оказа се, че е доста по-интересно в действителност. Същата дисциплина Обща теория на правото завърших с курсова работа на тема право, нравственост и морал. Дълбоко вярвам, че тези три категории са взаимно свързани. Всъщност те са в основата на правовата държава.

Винаги съм приемала професията си като призвание, а не като занаят. Винаги съм имала дълбокото убеждение, че върховенството на правото и законите трябва да бъде в основата на всяко демократично общество. Не случайно принципите на правовата държава и върховенството на правото са изведени като основни и в правилата за функциониране на ЕС.

Всъщност вече 26 години ние не успяваме да се преборим за това. Не успяваме да наложим върховенството на правото, не успяваме да бъдем истинска правова държава. Останахме в края на всички класации, а сривът на доверието към съдебната система е повече от ужасяващ. Чувството за безнаказаност и за липса на правосъдие е толкова осезаемо, че дори председателят на Върховния касацинен съд се наложи да заяви: „Стига вече толкова”. Когато се наруши връзката между право, нравственост и морал, неизбежно се стига до системна грешка. За да бъде отстранена тя, трябва да бъде възстановено равновесието и да се пренапишат правилата.

Така, инспирирана от силното желание за независима гражданска общност, за справедливост в българското общество, независим съд и ефективно правораздаване, се заражда идеята за Инициатива „Правосъдие за всеки”. Преди една година, на 16 април, буквално на един дъх създадохме и приехме Манифеста за правосъдие, който е подкрепен от огромен брой общественици и граждани с най-различни занятия и убеждения. Целия текст можете да видите на брошурата, която ви раздадохме. Аз бих искала само да прочета в какво вярваме:

„Ние вярваме:

Промяната към по-добро е възможна – тук и сега. 
В България има достойни хора, които имат сили да се преборят за ново мислене, висок морал и независимо правосъдие.
Ние можем да живеем в достойна държава, в която институциите са по-силни от политиците и от тези, които стоят зад тях.”

Промяната към по-добро е възможна и лично от моя гледна точка  едно от основните постижения на Инициативата при срещите ни с граждани е това, че успяхме да изведем на високо ниво темата за съдебната реформа и нейната важност. Успяхме да убедим хиляди граждани, че ако изчистим съдебната система, тя по естествен начин ще изчисти всичко останало. Цитатът е на Моника Маковей. Успяхме да изкараме дебата за прокуратурата, която вече 26 години остава нереформирана. Събрахме подписите на 5090 български граждани в подкрепа на нашите седем предложения за дълбока съдебна реформа. Аз бях един от доброволците, които събираха подписите, и вярвайте ми, хората наистина се вълнуват от това.

Всъщност се вижда, че нашите седем предложения не дават вълшебна пръчица, с която всичко да се санира моментално, но дават една добра и стабилна основа. Няма как да постигнем резултат с наличните правила, това е ясно за всички, тъй като системната грешка, която отчита системата, трябва да бъде коригирана.

Всичко това категорично показва, че политическа воля за случване на дълбока съдебна реформа няма. Но ние тук днес сме се събрали, за да заявим отново ясно и категорично, че гражданите обаче имат енергия за това. Да заявим, че повече така не може, че  всички разумни срокове за налагане на върховенство на правото, като абсолютна ценност и утвърждаване на страната ни като правова държава, безвъвратно са отминали. За колегите – дори и абсолютната давност е изтекла отдавна.

В рамките на информационната ни кампания ние много говорихме. Ще продължим да го правим, защото всъщност начинанието, с което сме се захванали, както съвсем точно отбелязва един наш съмишленик, е маратон, а не спринт на късо разстояние. В същото време обаче изключителната сериозност на проблематиката предполага широк обществен дебат, който така и не се състои. Именно затова сме се събрали днес, за да извадим отново на фокус някои основни проблеми и да чуем експертизата на колеги юристи с доказани и отчетливи позиции по три основни теми:

Седемте идеи за радикална съдебна реформа на Инициатива „Правосъдие за всеки”

Решителният момент за съдебната система

Пътна карта за съдебна реформа

Сега бих искала да ви представя Пепи Кънчев, който ще бъде модератор, и ще ви представи основните ни презентатори.

Вижте словото на Стефания Гичева:

Nia_speech