Skip to main content

Съдебна реформа сега:
Второ действие

NGI_OBSHTAНа 6 септември 2016 г. правим равносметка за едно начинание, което тръгна точно преди година. Символично в деня на Съединението и тъкмо в Пловдив на 6 септември 2015 г. беше учредена Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”. Кампанията събра подписите на над 5000 граждани от цялата страна под седем идеи за радикална съдебна реформа.

Vnasiane_PlakatiНа 2 декември подписката, учредена по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, беше внесена в Народното събрание, а представители на Инициативата се срещнаха с президента. Нарекохме това „Граждани пишат история“.

SadPalata_Lion_NightПоследвалите събития показаха, че битката между статуквото и желаещите истински промени няма да е лесна и кратка. Парламентът прие промени в Конституцията, оприличени на „опраскан исторически компромис”, които са бледа имитация на реформа.

HrIvanov_2702_SadebnaPalataМинистърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка в знак на протест.

Judges_SudPalata_1112В атмосфера на скандали в съдебната система съдии излязоха пред Съдебната палата, за да поискат промени в системата.

Speech_BNTПредседателят на ВКС Лозан Панов призова „Нека кажем не на страха”.

Sof_adv_kolegiaСофийските адвокати се присъединиха с официална декларация към движението за истинска съдебна реформа.

Shestvie_za_Pravosadie„Правосъдието в България бе сравнявано с гробище, но гробището оживява”, каза Христо Иванов на Шествието за правосъдие в София.

sadebnareformasegaБитката за съдебна реформа ще продължи поне няколко години. Условие за успеха е обединението на активните граждани, политици и хора от бизнеса с магистратите и всички от системата, които желаят промяна. Това посочиха участниците във форум на Инициатива „Правосъдие за всеки”, проведен в София под мотото „Съдебна реформа сега: Гражданското ускорение”.

Съдебната реформа – гражданско ускорение. А сега накъде? „Не си само ти, не съм само аз, ние сме всички”

Tarnovo_0905Кампанията за реформа продължава, показаха студенти по право в университета във Велико Търново по време на дискусия, която ще запомним с думите на Силия Иванова „Не си само ти, не съм само аз, ние сме всички.”

_DSC_0680__Iv_Zahariev_22_10__Самата Национална гражданска инициатива увисна във времето, след като парламентът така и не даде изисквания по закон отговор. Председателят г-жа Цецка Цачева лично се погрижи предложенията за радикални промени в прокуратурата да не прозвучат в пленарната зала. Така беше потвърдено, че съставът на това Народно събрание не е на нужната висота, за да действа в защита на гражданските интереси.

1904_Veli_SpeechВ края на юни парламентът обяви реформата за завършена. „И те наистина я „довършиха”, описа председателят на Националната гражданска инициатива Велислав Величков.

RIFORMAСлед драматичните събития от горещия август, започва гореща политическа есен. Но нашата кампания продължава. Защото усилията за запазване на статуквото не успяха да предотвратят най-важното: идеята за истинска съдебна реформа влезе в умовете на мнозина. Тя ще се разпространява още, до момента, в който гражданите и честните хора от съдебната система не успеят да надделеят над политиците.

Година след учредяването на Инициативата се готвим за „Съдебна реформа сега: Второ действие”. Каним за участие всички, които желаят „Правосъдие за всеки”.

Takov_FlagИ припомняме думите на Кристиан Таков: „България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло… Ще се става!