Skip to main content

Да разбием мълчанието
за банкрута на правовата държава

protest_night_sadrefsegaПо случая Перущица прокуратурата действа бързо, с цялата си сила и мощ. Тя показва нагледно, че може да приложи пълната репресия на държавното обвинение по мерките за процесуална принуда, а съдът да бъде „безкомпромисен“ и строг.

Ето как съдебната власт разбира борбата с корупцията и върховенството на закона: По обвинение за подкуп от 40 хиляда лева и подправяне на документи с цел обслужване на проект, замесените лица биват незабавно задържани, изобличени и притиснати с цялата държавна мощ, с потвърдени по среднощни доби мерки за задържане.

Друго става с хора, замесени в далеч по-големи корупционни скандали за десетки милиони левове или съучастници в „Обира на века“ (по думите на главния прокурор), при който се източиха над 4,5 милиарда лева от четвъртата по големина банка в страната. Те се разхождат свободно, необезпокоявани от прокуратура и съд, и дори дават просторни обяснения за невинната си роля в грабежите.

Изразително се мълчи по скандала с продажбата на част от имот – културна ценност в центъра на София, с която държавата е ощетена с милиони. А също – за явната далавера с подставени лица за закупуването на друг държавен имот – Дипломатическия клуб в Бояна, от невръстни младежи. И за аферата „КТБ“ и най-новите разкрития за технологията на държавната корупция, направени от избягалия обвиняем банкер Цветан Василев. Няма арести и публични разкрития за разследването и обвиненията, но за 40 хиляди лева предполагаем подкуп в Перущица се действа светкавично и мощно, с цялата държавна репресия и публичност.

В „Правосъдие за всеки“ отдавна наричаме този срамен и системен процес „избирателно правосъдие“. Както казва в прощалната си реч Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан: „Разликата между тоталитарната и демократичната държава е правосъдието“. Когато Темида е с разхлабена превръзка на очите и гледа строго към неудобните за властта или към дребните мошеници, но се прави, че не вижда големите престъпления или извършителите им, то това не е правосъдие, а продължение на политиката с други средства (по Клаузевиц).

Ето защо съдебната ни система е с това отчайващо ниско обществено доверие и с пълна липса на резултати, а водещи посланици ни предупреждават, че тя вече е заплаха не само за нас, а за целия ЕС.

И ето защо все повече кадърни и умни млади хора избират „Терминал 2“, вместо „Изберете Българското”.

Ние в Инициатива „Правосъдие за всеки“ не искаме да бъдем съучастници в мълчанието за банкрута на правовата държава в България и ще продължим да поставяме остро тези въпроси пред всички държавни институции и обществото!