Skip to main content

Изпит за кандидат-президенти:
Татяна Дончева и Минчо Спасов

By 02.11.2016март 23rd, 2021Новини, Събития

dontcheva-spasovИнициатива „Правосъдие за всеки“ отправи въпроси към кандидати в президентските избори през 2016 г., свързани със седемте идеи за радикална съдебна реформа и с най-скандалните теми на деня. Госпожите Цецка Цачева и Татяна Дончева и господата Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов, Румен Радев и Трайчо Трайков бяха поканени на срещи, за да изложат тезите си. Поискахме от всеки да поеме ангажимент с писмен отговор, под който да сложи своя подпис.
Татяна Дончева се срещна с нас на 2 ноември, заедно с кандидата за вицепрезидент Минчо Спасов.
Реформата в съдебната система не само не е приключила, а дори не е започнала, каза лидерът на „Движение 21“ в отговор на първия въпрос от анкетата. Татяна Дончева поясни, че без мащабна реформа не може да се постигне върховенство на закона и допълни, че у нас не само липсва справедливост, но и инструментариум за нейното налагане.
По думите на Дончева от 2002-3 г. ДПС и кръговете около СДС на практика са сложили съдебната система под контрол. В системата – от най-ниското до най-високото ниво, в съдилищата и прокуратурите, има представители на мафията и мутрите. Те са стройна мрежа, която води не съдебна политика, а съдебен бизнес. В системата има и талантливи, честни магистрати, които са осъдени да стоят в периферията.
Татяна Дончева смята, че свикването на Велико народно събрание не бива да бъде гледано като пречка пред радикална съдебна реформа. Тя обяви, че първата задача пред нея и Минко Спасов ще бъде създаване на законопроект за промени в Конституцията. Това ще бъде нужният макет за промените, без оглед на това за кои от тях се налага свикване на Велико народно събрание. Дончева и Спасов смятат да изготвят законопроекта заедно с група от най-добрите български юристи.
Засега е разкрит само един момент от промените – президентът да назначава и освобождава главния прокурор, без това да зависи от Висшия съдебен съвет, нито от парламента. Личният ангажимент на президента го прави отговорен за резултатите на държавното обвинение.
Кандидатката за поста държавен глава посочи, че ако той придобие това правомощие, става излишна идеята на Инициатива „Правосъдие за всеки“ за заместник-главен прокурор за борба с корупцията по върховете. Тя отхвърли и премахването на методическото ръдоводство на главния прокурор върху всички прокурори.
Дончева обаче одобри идеята за намаляване на мандата на главния прокурор. Подкрепи и намаляванета на парламентарната квота за членове на Висшия съдебен съвет, но добави: „Искам да обърна внимание, че мутрите и мафията, през системата от лобисти, са налазили и магистратската квота.“
Дончева говори за сегашните медийни монополи и за нуждата от свободни разследващи журналисти. Каза също, че сега изпълнителната власт неглижира и измества съдебната и описа така днешните управляващи:
„Те имат едно разбиране, което е като в средните векове  на Сюлейман Велики. Сюлейман Велики решава всички въпроси. Затова те ръководят парламента, като му казват: Разпуснете се. Пускат парламента в отпуска, защото са им нужни депутатите като партийни агитатори. Когато се оказва, че хората недоволстват, по същия начин падишахът свиква обратно парламента.“
Татяна Дончева и Мирчо Спасов отговаряха заедно на въпросите.
Дончева изказа предположение, че главният прокурор е назначение на Пеевски и Бойко Борисов и е повече подчинен на Пеевски.
Тя отговори с „да“ на всички въпроси, свързани с големите скандали КТБ, АЕЦ Белене и Яневагейт. Минчо Спасов от своя страна посочи: „Бих посъветвал президента да даде ултиматум с месечен срок на главния прокурор да образува производства по темите, за които говорите, и ако не го направи – да отмени указа за назначаване на главния прокурор. Всеки орган може да отменя собствените си актове.“
И още една оценка на Дончева за сегашната ситуация в съдебната система: „Всичко е свързано и трябва да се лекува като рак с химиотерапия.“

Първа част от дискусията:

Втора част от дискусията:

Трета част от дискусията:

Четвърта част от дискусията:

Татяна Дончева и Минчо Спасов сложиха подписи под анкетата.

dontcheva_otg_1dontcheva_otg_2dontcheva_otg_3