Skip to main content

Лаура Кьовеши:
Най-тежка беше битката
с начина на мислене

By 19.03.2017март 23rd, 2017Новини

IMG_219817 март 2017 г., зала Средец на “София Хотел Балкан-Шератон”.
Лаура Кьовеши, която пристигна по покана на ВКС, остана още един ден в София, за да се срещне с гражданите. За нас, от Инициатива „Правосъдие за всеки”, това е сбъдната мечта. Пътят ни започна с друга паметна среща. На 25 май 2015 г. в София дойде Моника Маковей – създателят на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (ДНА), и ни каза: „Изчистете съдебната система и тя ще изчисти всичко останало.”
Laura_nadpisГлавният прокурор на ДНА, довел Дирекцията до рекордни успехи, сподели друго важно нещо:
„Най-тежката битка през тези години беше битката с начина на мислене, с манталитета, битката срещу консерватизма, срещу нежеланието да настъпи промяната.”
IMG_2357След като Велислав Величков изложи перипетиите на нашата неслучила се реформа, чухме от първо лице за прочутия румънски опит. Много от впечатляващите факти са добре известни. Но те звучаха особено вълнуващо, произнесени от една жена, посветила – по нейни думи – половината от живота си на прокурорската професия, на реформата в съдебната система на страната си, а в последните години – на най-важния фронт – битката срещу корупцията по високите и средни етажи на властта.
IMG_2371Всички очакваха от Лаура Кьовеши отговор на един въпрос: Как го направихте? Описаното от нея е сигурна рецепта за успехи и у нас, стига някога да се получи: синхрон между работата на съдии, адвокати, дори политици, подкрепящи борбата с корупцията, а също подходящо законодателство и антикорупционна служба с реални правомощия и капацитет за извършване на тази специализирана дейност.
IMG_2518В изложението за работата на ДНА и в последвалата дискусия имаше много данни за изключителната ефективност на Дирекцията. Някои от тях налагат отчайващи сравнения с родната ни действителност, като броят и статутът на осъдените за корупционни престъпления или размерът на възстановените на държавата щети.
IMG_2392В дискусията имаше изненадващи отговори, също знак за съществени различия. Гостенката подчерта например, че не е длъжна да се отчита пред парламента, както бихме искали да прави у нас главният прокурор. Тя обаче посочи, че всичко за дейността на ДНА се обявява на сайта – драстична разлика със сайта на родната прокуратура.
Тепърва предстоят анализ на чутото, отбелязване на поуките и изводи от събитието. Бяхме щастливи да научим, че Лаура Кьовеши и нейната сътрудничка прокурор Анка Журма са оценили високо организацията, усилията за подготовка на срещата и възможността за общуване с представители на гражданското общество, юристи и журналисти.
IMG_2627Сигурни сме, че тази среща е сбъдната мечта и за всички наши сънародници, които гледат с възхищение и завист ставащото отвъд Дунав. Идването на Лаура Кьовеши развълнува мнозина. Нека то бъде знак, че постиженията в северната ни съседка са възможни и у нас.
Гостенката получи от нас грамота, в знак на признание за изключителните ѝ заслуги, а най-много я трогна един личен подарък.
Laura_i_lamiataТази рисунка на единайсетгодишната Маги изобразява смелата героиня, която побеждава триглавата ламя на корупцията.
Lamia_PosolstvoПлакатът с приказната сцена беше издигнат на митинга в подкрепа на румънските протести пред посолството на Румъния в София, а сега ще стои в кабинета на Лаура Кьовеши в Букурещ.
В България тази приказка тепърва започва. Дали ще стигнем до щастлив край, дали ще спечелим най-важната битка – тази с начина на мислене на хората, това зависи от всички нас.

IMG_2609

Това е презентацията на Лаура Кьовеши.

http://