Skip to main content

Битката на момичето с ламята –
приказка без край

Срещата с Лаура Кьовеши сложи началото на приказка, която обединява хората от двете страни на Дунав.
Lamia_PosolstvoВсичко започва от един баща. Той разказва на дъщя си как в една съседна страна от север граждани излизат на улицата, за да защитят постиженията в борбата срещу корупцията. Моли я да направи плакат за български митинг в подкрепа на съседите. Плакатът на единайсетгодишната Маги събира погледите пред румънското посолство в София. На него една героиня посича с меч триглава ламя, обхванала териториите на България и Румъния.
Laura_dinner_7Не щеш ли, не след дълго самата героиня идва в София и получава като подарък символичния плакат. Отблизо Лаура Кьовеши, която не на шега размахва меча на правосъдието в битката срещу ламята на корупцията, се оказа весела и сърдечна. Приказната сцена я трогна, но тя я разтълкува другояче.

„Нека да ви кажа, че снощи се проведе едно събитие,което ме развълнува. Това не ми се случва толкова често. Получих рисунка от едно момиченце с един огромен змей, който се простира на територията и на България, и на Румъния, а над него има едно момиченце, което се нарича Маги. Много благодаря за тази прекрасна рисунка. Ще си я поставя на стената в кабинета. Обичам да си поставям такива рисунки и когато ме посещават деца и младежи, с огромно удоволствие разговарям с тях. Обсъждаме какво е бъдещето на Румъния и съответно тяхното бъдеще.“
Lamia_OfficeDNA_BadgeРисунката на Маги вече е в кабинета на Лаура. Малката художничка пък получи почетна значка на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния, за да не забравя, че е произведена в героиня.
На север от години живеят в тази приказка, а у нас тя тепърва започва. Bulgaria tvoj red eОчакваме Маги да събере дружина от юнаци и по примера на съседите да увлекат повече хора. Това не е история с хепиенд, а приказка без край. Никой не е унищожил ламята на корупцията, но самата битка с нея ни доближава до целта на всички усилия – правосъдие за всеки.