Skip to main content

Декларация
на Инициатива „Правосъдие за всеки“

By 12.06.2017март 22nd, 2021Новини, Становища

MARCH_2305_1Това не е отговор на написаното в един вестник от несъществуващ журналист, защото на такъв тип медии и „журналисти“ отговор по принцип не се дължи. По-скоро е официална позиция на една истинска гражданска организация по повод поръчкови клевети и манипулации.

Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ е общност на свободни, независими и мотивирани хора, обединени вече над две години от обща цел и кауза – постигане на истинско правосъдие и справедливост чрез решителна съдебна реформа! Ние никога не сме работили по проекти, не сме кандидатствали за такива, нямаме финансиране от фондации и чужди организации, а разчитаме в дейността си изцяло на своите сили и средства, както и на скромни дарения от наши съмишленици и симпатизанти. Така беше за конференциите с участието на Моника Маковей и Лаура Кьовеши, така беше и с всички наши публични събития досега. За първия Марш за европейско правосъдие разходите ни възлизаха общо на около две хиляди лева, събрани изцяло от наши членове. Сега сумата е не по- голяма и се събира по същия начин. Публичен отчет на приходите и разходите и за двете събития ще бъде публикуван на сайта ни.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ няма отношения с фондация „Антикорупционен фонд“, нямаме наши членове и представители, които да са сред учредителите или в управителния съвет на тази организация, не сме получавали под каквато и да е форма финансиране чрез този фонд. Не сме били бенефициенти на средства или кандидати за финансиране по проекти на която и да е организация. Като сдружение в обществена полза се издържаме от собствени средства и дарения на симпатизанти – български физически лица.

Настояваме онези, които твърдят, че ИПВ е получила финансиране от определени организации за организирането на маршовете си, да докажат това или да се извинят за опита си да опетнят името на организацията ни, както и на хилядите хора, които участват в Марша за правосъдие. Ако това не се случи, ще ни дадат пълно основание да сезираме медийните организации и да защитим правата си по съдебен ред.

Прекрасно разбираме, че олигархията, която е истинският „лапач“ на чужди пари в България и е намерила своите удобни слуги за „жълти стотинки“, изпитва панически страх от събуждащата се гражданска енергия и маршовете за европейско правосъдие и търси начин да ги обезсмисли. Но уверяваме всички, че няма да отстъпим в битката си за право и справедливост и в сряда ще бъдем пак пред Съдебната палата – НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, НО С ОГРОМЕН ЗАРЯД!