Skip to main content

Лаура Кьовеши в центъра на атаки
срещу борбата с корупцията в Румъния

Нова битка на правосъдния фронт се разгаря в Румъния за съдбата на Лаура Кьовеши, а може би и на оглавяваната от нея Национална дирекция за борба с корупцията (ДНА). Избухналият скандал е поредната атака срещу дейността на антикорупционната агенция, от която през последните години пострадаха високопоставени политици в Румъния.

Спокойна и уверена в себе си, каквато я видяхме в София миналата пролет, днес, 23 февруари, Лаура Кьовеши оповести следното изявление, след като министърът на правосъдието поиска отстраняването ѝ: „Ще следвам законовата процедура и ще се явявам винаги, когато е необходимо, за да отговоря точка по точка на всички твърдения на министъра на правосъдието.“ Мандатът на Кьовеши изтича през април 2019 г. и тя посочва, че не вижда основания да подава оставка.

Снощи министър Тудорел Тоадер представи доклад от 36 страници за дейността на ДНА. В него се критикува остро ръководството на антикорупционната прокуратура и се посочва, че то е изключително авторитарно, меси се в делата и се опитва да постигне присъди „на всяка цена“. Тоадер обяви, че е започнал процедура за отстраняване на шефката на ДНА, която е нарушила конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина. Тоадер е министър едва от месец и отказа да приеме въпроси от журналисти. Част от аргументите му бяха медийни твърдения, които не са подкрепени с доказателства, посочва „Ройтерс“.

В незабавна гражданска реакция на доклада, около две хиляди души демонстрираха в подкрепа на Кьовеши на Площада на победата в центъра на Букурещ. Протести имаше и в други градове. Онлайн петиция с призив към румънския президент да не приема искането за отстраняване събира хиляди подписи.

Повод за атаката срещу шефа на ДНА е скандал, който започна на 11 февруари в телевизионно предаване с участието на двама обвиняеми по дела, заведени от ДНА. Бившият депутат от социалдемократическата партия Влад Косма представи записи, според които прокурор от ДНА в Плоещ е поискал от него да фалшифицира документи и те били използвани като доказателства в дело срещу бизнесмена и политик Себастиан Гица. Прокурорът от ДНА Михайела Йорга каза, че Кьовеши е поискала от нея да ускори дело срещу бивш министър, който щял да бъде назначен за премиер, и я обвини в използване на институцията „за лична война“.

Лаура Кьовеши категорично отхвърли обвиненията и отрече „какъвто и да е натиск или друга намеса в дейността на който и да е прокурор“. На специална пресконференция главният прокурор на ДНА увери, че дирекцията не фабрикува доказателства. В интервю за „Файненшъл таймс“ Кьовеши посочи, че срещу ръководената от нея институция са води „клеветническа кампания“.

В започналата битка срещу Лаура Кьовеши застава управляващата Социалдемократическа партия, чийто лидер Ливиу Драгня е осъждан за изборни измами и в момента е разследван по две дела. Дясноцентристката опозиция подкрепя шефката на ДНА. На нейна страна, както винаги, е и главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар. Антикорупционната дирекция е част от румънската главна прокуратура.

По закон решение за съдбата на Лаура Кьовеши трябва да вземе румънският президент Клаус Йоханис. Докладът на правосъдния министър е изпратен и на Висшия съвет на магистратурата за мнение, което има само консултативен характер. Дясноцентристът Йоханис е в обтегнати отношения с правителството. Той винаги е защитавал Кьовеши, която оглавява ДНА от 2013 г. Сега припомни, че на няколко пъти е изказвал задоволство от работата на дирекцията и поддържа тази гледна точка. Докладът на правосъдния министър е неясен и се нуждае от допълнителен анализ, се казва в изявление на президента.

Европейската комисия също реагира незабавно на събитията в Румъния. „Следим отблизо и със загриженост последните събития. Независимостта на съдебната система в Румъния и способността ѝ да се бори срещу корупцията са съществени елементи на една силна Румъния в рамките на Европейския съюз, както споменаха председателят и заместник-председателят на ЕК в съвместно изявление миналия месец. Ще продължим да следим внимателно процедурите, задействани срещу ръководителката на ДНА“,  посочва ЕК в съобщение за пресата и добавя: „В предишните доклади в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка фактът, че ДНА функционираше ефективно, беше смятан за знак за устойчивостта на борбата срещу корупцията в Румъния. Комисията сигнализира, че може да ревизира заключенията от доклада по МСП, ако натискът по адрес на правосъдието засегне борбата срещу корупцията.“

Според политически наблюдатели зад скандала за отстраняването на Лаура Кьовеши прозира много по-сериозна битка, от чийто изход зависи политическото бъдеще на президента Клаус Йоханис и на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. Може да добавим, че залог в битката е ефективната борба с корупцията, която започна по времето на Моника Маковей, и чиито резултати се виждат най-добре в данните за икономическите успехи на Румъния и напредъка на страната през последните години.