Skip to main content

Номинацията на Гешев:
Шах за правосъдието
и пробив в свободата ни

На 22 юли Прокурорската колегия на ВСС номинира единодушно зам.-главния прокурор Иван Гешев за поста главен прокурор.

Какво следва от това?

Номинацията на Гешев: </br>Шах за правосъдието </br>и пробив в свободата ни

 

Емил Георгиев

Правосъдието е в шах, часовникът задействан, чакаме мат.

Знам, че много от нашите съвременници не се вълнуват от случващото се в съд, прокуратура, ВСС или инспекторат към него. Тия неща, казват те, не се ядат, нито се пият. Да, така е. Но за сметка на това решават човешки съдби. Вашата, моята, на кой да е от нас.

Всеки ще може да изпита на гърба си, когато волю-неволю влезе в досег със системата. Когато в досъдебно производство ви пренебрегнат защитата и нарушат правата. Независимо дали като обвиняеми, свидетели или пострадали. Когато после, пак независимо дали като подсъдими, частни обвинители или граждански ищци, вместо правосъдие, получите някаква си там присъда. Защото съдът няма да ви е допуснал доказателствени искания, експертизи, свидетели, ще е ценил стойността им превратно или няма да се е мотивирал. Когато коалицията от прокуратура и свински медии вече в такава степен ще е взела страха на съдиите, че няма да има смисъл от съдебно следствие и присъдите ще са досадно потвърждение на обвинителните актове.

Тогава вече ще е късно. За протести, реформи и дори писане в социални мрежи. Всеки ще може да бъде нарочван, подслушван и опраскван буквално за всичко. Прокуратурата ще е спечелила. Окончателно и безвъзвратно. За сметка на правото, правосъдието и човешките съдби. Вашата, моята, на кой да е от нас.

Номинацията на Гешев: </br>Шах за правосъдието </br>и пробив в свободата ни 2

Велислав Величков

„Не ми се подхилвай, ти си го избра!“ – спомняте ли си тази реплика от недалечната 2014 година, отправена към премиера Борисов от градския прокурор на София тогава Николай Кокинов? Ставаше въпрос за сегашния главен прокурор Цацаров.

Днес пък той си избра наследника или поне създаде такова впечатление. Единайсет души от прокурорската колегия на ВСС начело с него самия, тоест в пълен състав, издигнаха кандидатурата на МВР възпитаника и дългогодишен следовател Иван Гешев за главен прокурор, като не оставиха ни най-малка възможност за разиграване на сценария с алтернативен кандидат.

Цацаров си промотира Гешев като в рекламен трейлър на каубойски филм, от пролетта на миналата година, когато същият провеждаше шумни акции по задържане на „опасни престъпници“ на софийски булевард. А вече бе станал медийна звезда с мегаделото „КТБ“, което сравни като прокурорска работа с кацането на Луната. Следваха винпроми, цигари, хотелиери, и дори ученик, обявен за предполагаем терорист. И на финала – нито едно успешно издържало обвинение в съда до този момент.

Всъщност точно Гешев, а не Цацаров е огледалото на нивото и компетентността на висшия държавен ешелон в последните години – „милиционерско висше“, послушен изпълнител, агресивен и безцеремонен стил, със спорна компетентентност, но с болни амбиции за власт и влияние! Продукт на ВИПОНД школата по правни науки на МВР, който напоследък завзема ръководни постове в Прокуратурата. Защо пък да не получи и този на главен прокурор?

Така че, прокурор Гешев вече се готви „да стъпи на Луната“, за където се бе запътил още от времето на обвинителния акт по делото КТБ. И ще му е по-добре да се намира там при неговия край!
Типичен продукт на аналоговите хора, които споделят виждането на премиера за модерните технологии и как може да бъдеш „хакнат дори през готварската печка“, затова по-добре да се върнем към пишещите машини – послушни и удобни, но същевременно хладнокръвно целенасочени към ликвидиране на всякакъв опит за пробив в статуквото.

Системни играчи. Но пък точно заради това опасни при внезапна смяна на властта за бившите силни на деня! Обикновено такива хора имат само един началник и той се намира в сенчестата територия на тайната власт. Дали тази власт идва от Сараите е въпрос на логически връзки и фактология…

И затова такива хора плашат политиците. Поради това тук има поне два възможни сценария:

– Гешев получи единодушната номинация на прокурорската колегия на ВСС единствено поради ясно изразената подкрепа на Главния прокурор Цацаров. Но това все още не му гарантира 17-те гласа във ВСС през октомври, като за там са нужни още шест от съдийската колегия или по-точно най-вече от парламентарната ѝ квота. Тези гласове зависят от три партии, които може и да искат някакви гаранции за своите лидери и ръководства в замяна! А може и да им се наложи да не подкрепят тази кандидатура по външнополитически причини. А може и отсега да знаят, че това е удобният бушон, а истинският кандидат ще се появи след поне един неуспешен вот. Или пък през министъра на правосъдието. В този случай ще се разиграят сериозни залози и ще се сключат значими сделки през следващите жежки месеци. А и един човек в Спецапелативния съд има да доказва себе си точно по дело, по което Гешев огря като „коледна елха“, но после му я развалиха!
При този сценарий общественото недоволство и енергия ще бъдат употребени в протестите срещу Лунния човек, за да може после слънце, с доста по-тежка биография, неочаквано да изгрее на „Съдебната улица“. И така втори ДАНСwithme няма да има.

– При втория сценарий се разчита на мълчаливото недоволство, което няма сериозен потенциал да прерасне в истински протест; на политическото мълчание и на мекия президентски отпор, за да се кацне на Луната без да има нужда от обратно скачване – „един малък избор във ВСС, но гигантски пробив в Правосъдието и свободата ни„.

Изборът не случайно бе преместен с 20 дни назад, за да се случи непосредствено преди местните избори и встъпването в длъжност на новата ЕК, за да не се разколебае евентуално от техните резултати или нейната позиция! А ако се получат заветните 17 – 19 гласа във ВСС, после ще се окаже силен натиск върху Президента да върне бързо кандидатурата, а после, след повторния вот, да разпише указа веднага, преди втория тур на изборите. Така вече ще получим пълна полицейско-прокурорска власт върху съдебната система, политическата класа, законодателната власт и с директен удар върху гражданското общество, което все още мърда!

И в двата сценария обаче има един слаб момент: Предвижда се липса на вътрешна и външна реакция на прякото посегателство срещу независимостта на съдебната власт.

Кой може да ги обърка?

Голям протест, остра гражданска реакция, президентът, а също и Лаура Кьовеши или Урсула фон дер Лайен, като бъдещите хора със силна власт в Европа. И точно комбинацията от тези реакции може да спре плана за пълно овладяване на демократичните институции.

Но дали ще се случи?

Защото едно е на 99.9% сигурно – изборът на нов главен прокурор няма да се състои във Висшия съдебен съвет, така, както и никога не е бил реално провеждан там! Но за пръв път се опитват да ни пробутат единствен и безалтернативен кандидат за властелин на обвинението, а оттам до единствения и безалтернативен държавен вожд пътят е убийствено кратък за крехката ни и изкривена демокрация. Вчера прокурорката, която обоснова издигането на кандидатурата на Гешев, заяви, че в прокуратурата нямали никакви забележки за публичните акции по задържане на обвиняеми лица, които обикновено се превръщат в пошли циркове. Това било проява на публичност и прозрачност. Тоест, вече трябва да приемем, че прокуратурата може да нарушава закона и правата на гражданите в името на „публичността и прозрачността“. Тук вече влиза диктатурата, и то откъм съдебната власт, която уж трябва да гарантира правата ни!

Ако това не ни плаши или възмущава достатъчно, за да излезем гневни навън, то сами си каним диктатурата на гости вкъщи!