Skip to main content

Съобщение до медиите относно Марша за право и свобода на 10.09.2019 г.

By 09.09.2019март 23rd, 2021Новини, Събития

На 10.09.2019 г., от 18 ч., пред Съдебната палата в София, Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира поредния марш за правосъдие срещу опитите за политическо влияние и зависимости в съдебната власт и порочната процедура за назначаването на нов главен прокурор, в защита на разделението на властите и независимостта на съдебната система.

Ще събираме и подписка до Народното събрание в подкрепа на внесеното от нас на 29 юли писмо с искане за промяна в Закона за съдебната власт, за да се отмени сегашната процедура и да се открие нова с право на номинации за главен прокурор от много по-широк кръг лица и организации.

Ще се проведе и шествие, което ще започне от Съдебната палата и ще премине по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий, бул. „Васил Левски“ и ще завърши със символично обръщение към народните представители пред Народното събрание.

За същия ден и час е организиран контра-протест от собствениците на агенция „ПИК“, озаглавен „Марш за законност“, в защита на кандидатурата на спецпрокурор Иван Гешев за главен прокурор. Явно е, че с него се търси провокация и конфликт със свободните граждани, които редовно провеждат своите протести в защита на Съда и върховенството на правото на тези места и по този маршрут. Ние не търсим конфронтация и не се хващаме на подобни плитки сценарии за всяване на смут и напрежение, поради което променихме маршрута на нашето събитие и няма да допуснем ескалация на напрежението. Призоваваме всички наши симпатизанти към спокойствие и спазване на обществения ред, а отговорните фактори от СДВР – към осигуряване на нужното спокойствие и нормални условия за провеждане на заявения от Инициатива „Правосъдие за всеки“ граждански протест и мирното шествие до Народното събрание.

Линк към събитието във Фейсбук.