Skip to main content

Гражданска декларация
за честни и свободни избори

 

ДО

Председателя на 48-ото Народно събрание

                                                       ДО

всички парламентарни групи

в 48-ото Народно събрание

ГРАЖДАНСКА ДЕКЛАРАЦИЯ

ЗА ЧЕСТНИ И СВОБОДНИ ИЗБОРИ

          С учудваща бързина и в среднощно заседание, докато гражданите спят,  Комисията по правни въпроси на 48-ото Народното събрание прие скандални промени в Изборния кодекс /ИК/, с които върна държавата и крехката ни демокрация две десетилетия назад. С лека ръка, без никакво обществено обсъждане и почти без аргументи, депутати от три парламентарни групи извършиха опит за вредно посегателство върху прозрачността на изборите и правото на свободен вот, като ограничиха силно и правото на сънародниците ни в чужбина да гласуват. Без никакви задръжки приеха и закриване на Обществения съвет към Централната избирателна комисия /ЦИК/, като така отвориха широко вратата за бъдещи изборни манипулации и спуснаха плътна завеса над работата на партийно структурираната по квоти ЦИК. Това е откровено предателство към демокрацията и застрашава нейните устои.

          Възстановени са очевидно най-лошите практики от предишни парламенти, в които законите се приемат „на тъмно“, без да се чуе гражданският глас, без да се провеждат обществени обсъждания, а всички ние, гражданите, отново сме поставени пред свършен факт от тематичните мнозинства на партийните котерии.

          Навсякъде в демократичните държави законодателният процес е на светло и е в най-близък досег с гражданите, именно като еманация на представителната демокрация в парламентарните републики. А у нас председателят на Комисията по правни въпроси, който очевидно не е наясно с формите на пряка и представителна демокрация, си позволи да сравнява правото на гражданското общество да изразява мнения и да предлага усъвършенстване на законодателството с ОФ мероприятията и масовките от тоталитарно време, което е потресаващо!

          В Народното събрание се приемат важните за цялото общество и закони решения и законодателни актове и по тях думата следва да имат представителите на гражданите. В случая се приемат на тъмно и без мотиви радикални промени в изборното законодателство, което прехвърля пряката демокрация в ръцете на избраните от народа негови представители, и точно по тези законопроекти мнението на гражданското общество следва да бъде задължително чуто и обсъдено сериозно!

       Считаме липсата на мотиви по ключови промени в най-важните закони, отмяната на общественото обсъждане по тези законопроекти и демонстративното погазване на срокове и парламентарни процедури, уредени трайно в правилниците за дейността на Народното събрание, за недопустимо поведение на народните представители и пряко посегателство срещу устоите на парламентарната република.

      Законността е най-висше проявление на държавността, понеже гарантира опазването на правовата държава и конституционно гарантираните права и свободи на гражданите. С нощния маратон по гласуване на спорни и дори потресаващи текстове, по-голямата част от които излизат далеч извън обхвата на гласувания на първо четене законопроект за промени в Изборния кодекс, стандартите на парламентаризма и правовата държава бяха сериозно потъпкани и ние, като гражданско общество, сме длъжни да ги защитим. Както казваше покойният Кристиан Таков: „Пазете правото, дори и от закона“!

          Ето защо ние, представителите на десетки граждански организации, които застават зад тази декларация, призоваваме вносителите на законопроекта за изменение и допълнение на ИК да го оттеглят преди началото на второто му гласуване в пленарна зала с решение на Народното събрание, а след това да се даде начало на широко мащабна гражданска и експертна дискусия по тези и други предложения за усъвършенстване на изборното законодателство, като се засилят прозрачността, гражданският контрол и отчетността на изборния процес – от самото му начало до окончателното обявяване на резултатите!

          Ако това не стане и приемете тези промени, то ще се обърнем към президента на Републиката с искане да наложи мотивирано вето върху този закон и към всички институции и органи на ЕС в защита на конституционно гарантираното ни право на честни и свободни избори, както и към ОССЕ за съществено засилване на мисията от наблюдатели за предстоящите местни и следващи парламентарни и европейски избори.