Skip to main content

Инициатива „Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет. Тя не е партийно ангажирана и представлява вижданията на широк кръг общественици.

Сред нас са силни личности, доказани професионалисти и лидери на мнение с ярък интерес към каузите в защита на обществото, независимостта и свободата му. С тази инициатива заявяваме общата си позиция: искаме дълбоката реформа в съдебната система! Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливост за обикновения човек и реална борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта. Ние знаем, че това са истинските причини, които държат България далече от развита Европа и свободния свят.

Нашата инициатива обединява усилията на всеки съмишленик, готов чрез платформата ни да окаже натиск върху всички политици. Правото вирее в независимите общества, където желанието за свобода е по-силно от желанието за власт! Присъединете се към нас! www.facebook.com/pravosadiezavseki.  Можете да се свържете с нас и на

Дейностите на инициативата са насочени изцяло в посока осъществяване на целите ни. Една от най-успешните ни прояви бе посещението по наша покана на г-жа Моника Маковей, бивш министър на правосъдието в Румъния, която на практика създаде антикорупционните институции там и им вдъхна живот. За разлика от България, в Румъния политиците масово попадат под ударите на закона. Заедно с г-жа Маковей, ние вярваме, че е въпрос единствено на воля това да се случи и тук.

През лятото на 2015 г. министърът на правосъдието г-н Христо Иванов и екипът му внесоха в НС законопроект за изменение на Конституцията на Република България, който ще позволи и последващ законопроект за изменение на Закона за съдебната власт. Предвидимо, тази инициатива не успя да събере достатъчно политическо представителство и законопроектът беше в голяма степен съкратен. За това временно създадохме и Национална Гражданска Инициатива, по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с която събираме подкрепа за идеите си за разширение на съдебната реформа във вид на подписка, която ще внесем в НС през ноември 2015 г.

Националната гражданска инициатива се учреди на 6.09.2015 г. в деня на Съединението, в гр. Пловдив с инициативен комитет в състав: Велислав Величков – председател и членове: Биляна Гяурова-Вегертседер, Гергана Върбанова, Искрен Кръстев, Деян Василев, Любомир Авджийски, Михаил Екимджиев. Чрез нея ние се обръщаме към Народното събрание на Република България с искане за конституционнни и законодателни промени, с цел постигане на независим съд и отговорна прокуратура.

За да успеем с тази инициатива, от огромно значение е броят подписи, който ще успеем да съберем, за да предизвикаме дебат в Парламента и в обществото. Ако подкрепяте идеите ни, включете се в нашата подписка до края на октомври. Локациите, на които събираме подписи, може да видите на нашата фейсбук страница.

Можете също да разпечатате нашата бланка, да съберете подписи от свои познати, приятели и роднини и да се свържете с нас, за да ни я дадете. Благодарим!