Skip to main content

Инициатива „Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет. Тя не е партийно ангажирана и представлява вижданията на широк кръг общественици.

Сред нас са силни личности, доказани професионалисти и лидери на мнение с ярък интерес към каузите в защита на обществото, независимостта и свободата му. С тази инициатива заявяваме общата си позиция: искаме дълбоката реформа в съдебната система! Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливост за обикновения човек и реална борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта. Ние знаем, че това са истинските причини, които държат България далече от развита Европа и свободния свят.

Нашата инициатива обединява усилията на всеки съмишленик, готов чрез платформата ни да окаже натиск върху всички политици. Правото вирее в независимите общества, където желанието за свобода е по-силно от желанието за власт! Присъединете се към нас! www.facebook.com/pravosadiezavseki.  Можете да се свържете с нас и на 

През лятото на 2015 г. министърът на правосъдието г-н Христо Иванов и екипът му внесоха в НС законопроект за изменение на Конституцията на Република България, който ще позволи и последващ законопроект за изменение на Закона за съдебната власт. Предвидимо, тази инициатива не успя да събере достатъчно политическо представителство и законопроектът беше в голяма степен съкратен. За това временно създадохме и Национална Гражданска Инициатива, по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с която събираме подкрепа за идеите си за разширение на съдебната реформа във вид на подписка, която ще внесем в НС през ноември 2015 г.

Националната гражданска инициатива се учреди на 6.09.2015 г. в деня на Съединението, в гр. Пловдив с инициативен комитет в състав: Велислав Величков – председател и членове: Биляна Гяурова-Вегертседер, Гергана Върбанова, Искрен Кръстев, Деян Василев, Любомир Авджийски, Михаил Екимджиев. Чрез нея ние се обръщаме към Народното събрание на Република България с искане за конституционнни и законодателни промени, с цел постигане на независим съд и отговорна прокуратура.

За да успеем с тази инициатива, от огромно значение е броят подписи, който ще успеем да съберем, за да предизвикаме дебат в Парламента и в обществото. Ако подкрепяте идеите ни, включете се в нашата подписка до края на октомври. Локациите, на които събираме подписи, може да видите на нашата фейсбук страница.

Можете също да разпечатате нашата бланка, да съберете подписи от свои познати, приятели и роднини и да се свържете с нас, за да ни я дадете. Благодарим!

адв. Велислав Величков

адв. Велислав Величков


Велислав Величков е завършил Математическа гимназия, гр. Пловдив. Магистър по Право, адвокат от 20 години, експерт по конституционно право.
Общински съветник в Пловдив – 1991 – 1997г. Народен представител в 38-то ОНС – 1997 – 2001г.
Председател на НГИ „Правосъдие за всеки“ 2015 – 2017г. и сдружение в обществена полза „Правосъдие за всеки“ от 2017г.

адв. Петромир Кънчев

адв. Петромир Кънчев


Петромир Кънчев е адвокат вече повече от 23 години.
Завършил е Право през 1998 г. стажувал в САЩ. Взима активно участие по развитието на медиацията в България. Обучител по медиация.
Управляващ съдружник в собствена адвокатска кантора KGMP Legal partnership
Взима активно участие в различни инициативи в подкрепа на деца в неравностойно положение като Надежда за малките и Операция “Плючешо мече”.
Член на Управителния съвет на сдружение „Правосъдие за всеки“ (ИПВ).

адв. Емил Георгиев


Емил Георгиев е адвокат и представител по индустриална собственост.
Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), а след това юридическия факултет на Виенския университет. По-късно специализира и право на интелектуалната собственост в Queen Marry College, University of London.
Работи в собствената си кантора.
Активист за гражданска, обществена и политическа промяна чрез истинска, дълбочинна и обхватна реформа в правосъдието.
Член на Управителния съвет на сдружение „Правосъдие за всеки“ (ИПВ).

Фани Аронова


Фани Аронова е журналист. Работила е дълги години в БНТ като редактор в отдела за международни новини.
Тя е сред основателите на Инициатива „Правосъдие за всеки“ и споделя идеята, че от състоянието на съдебната система зависи функционирането на останалите сфери в държавата. Вярва, че съдебната реформа не е тясно професионална кауза, а засяга всички граждани и техните усилия могат да играят сериозна роля за преобразяването на обществото, в което живеем.
Член е на Управителния съвет на сдружение „Правосъдие за всеки“.

Мария Матева


Мария Матева е ръководител на екип в продуктова софтуерна компания.
Завършила е ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас, а след това Факултета по математика и информатика на Софийски университет, специалност „Компютърни науки“ и магистратура „Изкуствен интелект“.
Уморена от несправедливостите душащи българското общество, Мария става доброволец, а по-късно и член на сдружението. Отразява с живо предаване множество протести, включително „Правосъдие без каскет“, десанта на Росенец, подпорната стена на Алепу и др.
Член на Управителния съвет на сдружение „Правосъдие за всеки“ (ИПВ).