Skip to main content

НА 23 МАЙ ИТАЛИЯ ПОЧИТА ПАМЕТТА НА ФАЛКОНЕ И БОРСЕЛИНО

220px-Falconebn

Страхливият умира всеки ден,  смелият – само веднъж“  – Джовани Фалконе.

Днес Италия почита паметта на двама герои в битката срещу мафията. На 23 май 1992 г. край Палермо става атентатът, при който загива прочутият ловец на мафиоти – магистратът Джузепе Фалконе, заедно със съпругата си Франческа Морвило и трима телохранители. Два месеца по-късно жертва на сицилианската мафия става и магистратът Паоло Борселино – съратник и близък приятел на Фалконе. Над 40 000 студенти от цяла Италия и гости от други страни се събраха на традиционната церемония в чест на магистратите в сицилианския град Палермо. Така всяка година се напомня, че жестоките убийства не постигат целта да осуетят борбата срещу мафията. Те са повратен момент, в който цяла Италия осъзнава проблема с Коза Ностра. Гражданите се пробуждат и съпротивата срещу мафията става общо дело на цялото общество.

Годишнината от гибелта на магистратите се отбелязва и в други градове на Италия. Основен организатор е фондация „Джовани и Франческа Фалконе”.

Идеите им се разпространяват не само сред италианците, но и сред всички цивилизовани хора и помагат да се борим всеки ден за един по-добър свят. Благодаря … благодаря … и благодаря хиляди пъти. Техният живот, тяхната работа и чувството им за справедливост трябва да бъдат пример за подражание за всеки съдия и всеки студент по право. Благодаря Ви много.„, казва Манди Оргес по повод светлият пример на двамата безстрашни магистрати.

Българският партньор на фондацията е Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград. Съветът връчва ежегодни награди на магистрати в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж” в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Тази година, на 25 май, на Форума „ГРАЖДАНСКИЯТ ГЛАС СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА – КОЙ ЧУВА?“, организиаран от Инициатива „Правосъдие за всеки” и с домакинството на Софийски дискусионен форум номинира за престижната награда бившия румънски правосъден министър Моника Маковей – още едно име, станало символ на борбата срещу корупцията.

Ето повече за конкурса и за делото на Джузепе Фалконе.

#правосъдиезавсеки