Skip to main content

ИНИЦИАТИВА „ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ” ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ В ИНТЕРЕС НА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА В БЪЛГАРИЯ

By 04.06.2015юни 15th, 2015Новини

Print

ИНИЦИАТИВА „ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ” ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ В ИНТЕРЕС НА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА В БЪЛГАРИЯ

Дълго отлаганата реформа в Съдебната система, публично заявена от политиците сега, налага и публична

ангажираност и граждански контрол върху законодателния процес при нейното осъществяване.

Входящи разписки за писмата до всички Парламентарни групи и правни комисии.

Входящи разписки за писмата до всички Парламентарни групи и правни комисии.

Само реален обществен дебат би дал нужната легитимност и доверие за решаването на проблеми от толкова сериозен интерес и огромно значение за всеки български гражданин.

Изработеният анализ на проблемите в Съдебната власт и конкретните предложения в тази насока, изготвени от юридическия екип на Инициатива „Правосъдие за всеки“ са стъпка в тази посока и биха били полезна основа за началото на този дебат.

Предложения за съдебна реформа – Инициатива Правосъдие за всеки

Преди всичко се ръководим от тезите в този документ за състоянието и проблемите на съдебната система в България. Те вече са изпратени до министър-председателя Бойко Борисов, до вицепремиера Меглена Кунева, до министъра на правосъдието Христо Иванов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и внесени в Народното събрание на вниманието на народните представители.

ПЪРВИ ПРЕДСТОЯЩИ КОНКРЕТНИ ДЕЙСТВИЯ НА ИНИЦИАТИВАТА СА:

Обявяване на нашите тези по отношение на съдебната реформа, дефинирани от юридическия екип на Инициатива „Правосъдие за всеки”. Документът се внася в парламента на 04.06.2015 г. Особено държим на положенията, които излизат извън обхвата на сегашните идеи за съдебната реформа.

  •  Покани за провеждане на открит диалог по темата до членовете на правната комисия, временната комисия за промените в Конституцията и народни представители – юристи от всички парламентарни групи. Покана Дискусия до всички ПГ на 43 НС
  •  Включване на представители на професионалните гилдии с призиви за подкрепа на промени.
  •  Стартиране на кампания „Търси се” за смели и честни магистрати, прокурори и следователи, които да оглавят тези промени.
  •  Кампания за популяризиране на темата за съдебната реформа сред най-широката общественост, с включване на юристи и конституционалисти.
  •  Организиране на различни форми на граждански натиск за обсъждане на всички конструктивни идеи за промени в КРБ и ЗСВ.

 ЦЕЛИ НА ИНИЦИАТИВАТА!

  •  Чрез диалог с депутатите от парламентарно представените политически партии да се потърси подкрепа на ЗИД на ЗСВ и нужните промени в Конституцията, които да осигурят ефективното му прилагане.
  •  Разясняване на темата за съдебната реформа сред обществеността, с цел възможно най-масова подкрепа от страна на гражданите.
  •  Постигане на ефективна и реална съдебна реформа, с дълготраен ефект в полза на просперитета на обществото в България и в ущърб на недосегаемите кръгове и персони в страната.

 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНИЦИАТИВА „ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ“?

Инициатива „Правосъдие за всеки“ е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.

Хората в тази общност са доказани професионалисти в своите области, в т. ч. юристи и лидери на мнение с изявен интерес към каузите в защита на Обществото, независимостта и свободата му. Основната цел на Инициатива „Правосъдие за всеки“ е предприемането на конкретни действия и реализиране на смела и смислена реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливостта за обикновения човек, върховенството на Закона и реалната борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ беше организатор на дебат „Гражданският глас срещу корупцията – кой чува?“, в който взе участие архитектът на румънската съдебна реформа Моника Маковей и където за първи път бяха представени тезите на инициативата за реформа в съдебната система.

Допълнителна информация:

Ралица Вачкова

Инициатива „Правосъдие за всеки“

М: +359 878 848 408

https://pravosadiezavseki.com/