Skip to main content

Росен Босев: Ясен Тодоров е първият член в новия орган за борба с корупцията

Според правосъдния министър Христо Иванов биографията на члена на ВСС е свързана с криминалния преход

Статия на Росен Босев, за „Капитал“

„Който се съгласи да влезе в т.нар. „съвет“ по т.нар. „антикорупция“ след като там вече е Ясен Тодоров, ще облее името си с позор.“ – Кристиан Таков

Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров ще бъде член на  новосъздадения Национален съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет. Това стана ясно след решение на съдебния съвет от днес, съобщи „Дневник“. Кадровиците на Темида всъщност са одобрили номинацията на Тодоров, която е била направена от ръководената от него Комисия по професионална етика и противодействие на корупцията. Последната получи изключително остра оценка от Европейската комисия през 2014 г., в която беше буквално записано: „Можеше да се очаква комисията за професионална етика да следи за безупречния интегритет на магистратите, но ВСС не е превърнал професионалната етика в свой основен приоритет.“

Председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС)

Ясен Тодоров, Председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) – снимка

Пред „Би Ти Ви“ преди време правосъдният министър Христо Иванов коментира по повод атаки на Ясен Тодоров, че биографията на члена на ВСС е свързана с криминалния преход.

Израстване

Ясен Тодоров е възпитаник на Академията на МВР, като след това работи в различни териториални подразделения на столичното следствие. От 1998 до 2004 г. той ръководи ключовото Второ териториално отделение, което трябва да разследва злоупотребите на Столичната митница, Илиянци и други ключови обекти. Впоследствие се издига до и.д. ръководител на Специализираното икономическо отделение на Столичната следствена служба, в който отдел през 2007 г. за кратко се засича с Делян Пеевски, назначен без конкурс за следовател две години по-рано. По това време ръководител в следствието е следователя Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

През 2008 г. е номиниран от Български народен съюз и избран от парламента за инспектор в Инспектората към ВСС. Там той прави проверки, свързани с Държавния резрев. Именно той е инспекторът, който проверява и казуса „Приморско“, при който стана ясно, че магистратски роднини са получавали право на строеж, представяйки се за крайно нуждаещи се. По този случай нямаше нито наказани, нито влязло в съда наказателно производство.

През 2012 г. Тодоров се връща в съдебната власт, но като следовател в Специализираното звено за „Противодействие на корупцията и финансово–данъчните измами“ на Софийска градска прокуратурата, създадено и ръководено от прокурора Роман Василев. В края на същата година Тодоров става член на съвета като номинация на „Атака“.

В защита на Пеевски

Самият Тодоров се счита за част от лобито на Делян Пеевски и ДПС в съвета, като една от първите му мисии там беше да защити правото на Делян Пеевски да бъде хем депутат, хем следовател. Заедно с Магдалена Лазарова, Ясен Тодоров беше сред членовете на съвета, които издигнаха кандидатурата на Сотир Цацаров и в момента е част от групата преторианци на главния прокурор във ВСС.

Името на Тодоров попада в доклада за корумпирани магистрати на прокуратурата, предаден на ВСС преди десетина години. Самият Тодоров се опита да скрие този доклад, след като беше поискан по реда на Закона за достъп до обществена информация. Впоследствие мълчаливият отказ на ръководената от него комисия да го предостави беше обявен за незаконен от съда.

Като член на ВСС Ясен Тодоров ръководи Етичната комисия, която с противоречивата си практика стана пример за двойните стандарти на съвета. Така например водената от Ясен Тодоров комисия дълго време си затваряше очите за злоупотребите в Софийски градски съд, които станаха причина за безпрецедентна реакция на дипломатическия корпус в края на миналата година. Самият Тодоров е признавал, че е близък с част от ръководството на съда.

Миналата седмица в. „Сега“ разкри, че дъщерята на Тодоров е започнала работа в пресцентъра на Сотир Цацаров, като за мястото ѝ не е обявен конкурс, защото тя заела поста по „заместване“. След разкритието на всекидневника авторката на публикацията е поставена в пълна изолация от пресцентъра на държавното обвинение, като името ѝ е изтрито от списъка с журналисти, а говорителите са спрели да отговарят на обажданията ѝ.

През последните седмици Ясен Тодоров се опита да обясни, че критиките към работата на ВСС и идеите за реформа идват от задкулисие, зад което стои фондация „Америка за България“

Какво е Националният съвет по антикорупционни политики?

Това е консултативен орган, който ще разработва политики, свързани с борбата с корупцията. В него ще влизат още министърът на правосъдието Христо Иванов, заместник-министрите на вътрешните работи, финансите и икономиката, както и други представители на различни институции. Съветът беше създаден наскоро и е част от антикорупционната стратегия на правителството. Освен него вече е работи междуведомствен орган към главния прокурор Сотир Цацаров, а от началото на 2016 година трябва да започне работа и Антикорупционното бюро, в което ще влеят части от Сметната палата, комисията за конфликт на интереси и БОРКОР.