Skip to main content

Николай Стайков: Докладът за КТБ е изкривен и половинчат прочит на историята

n-staikovНиколай Стайков от Протестна мрежа коментира парламентарния доклад за КТБ в предаването „Преди всички” на БНР.

Чуйте защо Протестна мрежа зададе още въпроси в открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов.

„От доклада, публикуван преди два дни, стана ясно това, което заявихме пред година и четири месеца – че има една групировка, която има банки, фирми, медии и политици, ползва се с огромна протекция и там има нещо голямо и гнило. Много се радвам, че комисията потвърди поне половината от това, което казахме. За съжаление това е изключително половинчат и изкривен прочит на историята… Има един логичен въпрос: „Защо не искат да стигнат до цялата истина?”

Защо се мълчи за ролята на медиите в аферата КТБ – за независимите журналистически разследвания, както и за кампанията, подета от „вестниците на семейството на депутата Делян Пеевски”.

„Това означава, че на практика ДАНС и прокуратурата живеят в един измислен свят и това не е просто бездействие. Това е умишлено бездействие.”

Ролята на прокуратурата и нежеланието да бъде установена нейната вина водят към темата за съдебната реформа:

„В момента виждаме отчаяните опити на една прокуратура, която има около 6% обществена подкрепа, според изследванията, да запази статуквото или поне да участва активно в нещо като имитация на съдебна реформа. В момента това е най-важната битка в новата история на България. Тя определя как ние, нашето поколение, ще оставим на нашите деца, една по-уредена и по-справедлива държава. Това е наистина най-важната битка и аз искам да призова абсолютно всички да участват в нея чрез граждански натиск.”

Може да се включите в битката – чрез инициатива #160 от 240, кампаниите на Инициатива „Правосъдие за всеки” и протеста на 14 юли.

Чуйте разговора със Силвия Великова по БНР.