Skip to main content

Любомир Авджийски: Сотир Цацаров уронва престижа на прокуратурата

LyubomirAvdjiiskiЛюбомир Авджийски от инициативата „Правосъдие за всеки“ и представител на „Протестна мрежа“ коментира в предаването „Преди всички“ по БНР :

Причините за искане на оставката на главния прокурор са уронване на престижа на съдебната власт и конкретно на прокуратурата и неизпълнение на задълженията и правомощията, които той има.
Цацаров вкарва прокуратурата в една бутафория, част от която е случаят с Калоян Стоев. Другото нещо, което беше неизпълнение на задълженията на прокуратурата, беше случаят КТБ. Също и случаят „Южен поток“. Тези случаи и много други са достатъчни, за да си подаде оставката.

Господин Цацаров не иска прокуратурата да бъде реформирана. Това е институцията, която има нужда от най-сериозни промени. Такива, каквито са направени в Румъния преди 11 години. Ако главният прокурор не си подаде оставката, ВСС трябва да го освободи.

Любомир Авджийски призна, че очаква провокации по време на протеста както заради вчерашната плакатна атака срещу техния протест, така и заради насрочения късно снощи контрапротест. Събитието е озаглавено „Не е виц. Маските падат“ и има амбицията да обясни коя е истинската съдебна реформа и кой иска да я подмени на принципа от началото на прехода: „Стани да седна“.
Интервюто на Силвия Великова с Любомир Авджийски можете да чуете тук.
Пред Съдебната палата в 18:30 ч. на протест се събират хора, които настояват за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и за подкрепа на съдебната реформа. 

Преди това от 17 часа контрапротест ще има сдружение "План Б", според което се прави "подмяна" на промените в съдебната система.