Skip to main content

Право на отговор във връзка с излъчено на 14.07.2015г. интервю на главния прокурор на РБългария в предаването „Тази сутрин” на bTV

ДОPrint

ПАВЕЛ СТАНЧЕВ, ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР, BTV MEDIA GROUP

 ДО

ВЕНЕЛИН ПЕТКОВ, ДИРЕКТОР, „НОВИНИ, АКТУАЛНИ ПРЕДАВАНИЯ И СПОРТ”, BTV MEDIA GROUP

Относно: Право на отговор във връзка с излъчено на 14.07.2015г. интервю на главния прокурор на РБългария в предаването „Тази сутрин” на bTV

 

УВАЖАЕМИ Г-Н СТАНЧЕВ, УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕТКОВ,

Днес, 14.07.2015г., в ефира на най-голямата частна медия в България, bTV, бе излъчено на запис обширно интервю с главния прокурор на Република България, г-н Сотир Цацаров. Предвид дискусиите, които ежедневно текат в общественото пространство, в т.ч. и в медиите, като основен информационен източник, ние, представителите на Инициатива „Правосъдие за всеки”, не можем да пренебрегнем факта, че г-н Цацаров имаше на разположение ЕДИН час ефирно време, за да изложи тезите си ПРОТИВ съдебната реформа, предлагана от българското правителство.

В допълнение, в различни актуални предавания на bTV, се изявяват предимно противниците на реформата като проф. Близнашки (също с пространно интервю в „Тази сутрин” от 26.06.2015г.), журналистът със спорна репутация Петьо Блъсков (предаването „Лице в лице” от 13.07.2015г.), проф. Димитър Иванов, известен като Митьо Гестапото от VI управление на ДС, („Тази сутрин” от 16.06.2015г.). В национален ефир мненията на утвърдени конституционалисти като Благовест Пунев, проф. Пенчо Пенев, омбудсмана Константин Пенчев и председателя на ВКС, г-н Лозан Панов, или въобще не получават отзвук, или биват заглушени от отпор в стил „реформа, но не тази и не сега” без да се коментират предложенията по същество.

Съзнателно или не, подобно отношение към темата за съдебната реформа създава впечатление за липса на добре балансирано представяне именно на всички гледни точки, което е мотото на bTV, тъй като ефирното време, до което получават достъп застъпниците на съдебната реформа в голямата си част отива за отговори на въпроси от личен характер във връзка с персонални нападки, но не и за разясняване на експертни позиции.

Инициатива „Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност за справедливост в българското общество, независим съд и ефективно правораздаване и като такава ние заставаме с имената, професиите и експертизата си в подкрепа на предлаганата от правителството реформа и смятаме, че е назрял моментът и за по-дълбоки промени, за които допълнително активно търсим подкрепа сред всички парламентарно представени групи в 43-тото НС. В тази връзка и по повод днешното ЕДНОЧАСОВО интервю с главния прокурор, г-н Сотир Цацаров, който пространно изказа всички свои съображения ПРОТИВ правосъдната реформа, настояваме за право на отговор в реципрочно ефирно време в предаването „Тази сутрин“, за да защитим професионално, но и разбираемо за широката аудитория наложителността на предлаганите мерки за съдебна реформа, в т.ч. и допълнителните такива, които са разработени от юридическия екип на Инициативата.

Ние, вярваме, че екипът на bTV е носител на ценностите на съвременната журналистика с фокус върху обективното обществено информиране, което безспорно бе доказано от репортера Петър Нанев, оператора Добромир Иванов и продуцента Гена Трайкова, които наскоро отличихме с признанието на Инициативата „Достойните действия – ние виждаме” за техния филм „(Без)наказаните”. Използваме случая с настоящето искане за право на отговор и призоваваме целия екип на bTV да продължи да осъществява своята информационна мисия в българското общество като се присъедини към усилията на Инициативата за информиран граждански натиск за незабавно и дълбоко реформиране на съдебната система.

В очакване на Вашия своевременен отговор и насрочване на подходящо време за интервю предвид кратките срокове преди първо четене на предложените промени в Конституцията на Република България, оставаме

С УВАЖАНИЕ,

ИНИЦИАТИВА „ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ”

info (at) pravosadiezavseki.com